Dijous 21 d’abril: compartint dinar i debat amb alcaldes/esses de la província de Tarragona

ACMAquest migdia he participat en el dinar/debat de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a Reus.
L’Associació Catalana de Municipis està treballant en el projecte anomenat “Convenció Municipalista: El futur del món local”. Aquesta convenció pretén dissenyar el futur del món local sense les cotilles de la legislació espanyola. Un document final que servirà per construir les bases del municipalisme, a partir de la participació de tots els actors implicats.

Demà comença aquesta convenció amb diversos processos participatius per càrrecs electes, tècnics i experts.
Reus2Avui el dinar/debat era per recollir les opinions dels alcaldes i les alcaldesses de la província de Tarragona en l’elaboració de la convenció. Aprofito per dir que cadascú s’ha pagat el seu dinar!
Ens hem reunit una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses on, a part de compartir experiències que sempre és profitós, hem parlat sobre com seria el municipalisme si comencéssim de zero. És complexe i extens!! Aquí hi entra la organització, hi ha els Ajuntaments però Consells Comarcals sí o no, Diputació sí o no. Parlar també de com ha de ser el finançament i els serveis a oferir, … Vaja, que hi ha molta feina a fer entre tots!
Ha estat una jornada interessant!

Reflexionant sobre les aportacions i opinions que hi ha hagut, en vull fer una que segurament no és primordial però considero que és molt important: formació i preparació dels càrrecs electes.
És un tema polèmic però s’hi ha de treballar! Amb això no vull dir que tots els càrrecs electes hàgim de tenir estudis universitaris, el que hi hauria d’haver són uns mínims que moltes vegades no hi són, i aquests mínims hi han de ser per dos motius principals:

– per coherència amb els treballadors de l’administració. Un exemple és el català. Aquestes setmanes estem en procés selectiu d’una borsa de treball de tècnics/ques la llar d’infants i una borsa de treball de personal de neteja. Per llei, hi ha un nivell de català obligatori exigible a cada feina. En el cas del personal de neteja es demana el nivell bàsic que és parlar-lo i entendre’l i un mínim d’escriure.
En canvi, per ser regidor no s’exigeix ni parlar-lo, ni entendre’l, ni escriure’l.
Això és un greuge ja que per ser regidor s’hauria d’exigir, com a mínim, un nivell elemental de català.

– per poder exercir el càrrec i ser-ne responsable. Ser càrrec electe comporta prendre decisions i de molt importants pel municipi! I això exigeix que hi hagi uns mínims de coneixements per poder entendre el funcionament de l’administració pública, els drets i sobretot els deures que comporta.

Sóc conscient que és un tema delicat però ara és el moment de posar fil a l’agulla i crear les bases per una nova administració pública que aprengui del passat corregint-ne els errors i posi les bases d’un millor futur.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari