Dissabte 9 de setembre de 2023: actes de la Diada de l’11 de setembre a la Bisbal

Dissabte 9 de setembre: actes de la Diada de l’11 de setembre a la Bisbal

Avui és el dia que a la Bisbal commemorem l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya. Comencem a les 6 de la tarda amb diada castellera amb la Colla Castellera de la Bisbal, els Bous, i la Colla Castellera de Castelldefels.
Actuació de la Colla castellera de la Bisbal: pilar de 4, 4de7, 2de6c, 3de6a, un pilar de 5 i dos pilars de 4. Un dels castells cau però, per sort no hi ha cap cas greu i la Diada pot continuar.
Actuació dels Castellers de Castelldefels: un pilar de 4, 3de6a, 3de6, 4de6, un pilar de 5 i un pilar de 4.

A dos quarts de deu de la nit, llegeixo el manifest de la Diada, el manifest que cada any envia l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i que és el següent:
La força del municipalisme, la força del poble de Catalunya
L’11 de setembre, cada any, sortim al carrer per celebrar la nostra Diada Nacional, per expressar-nos i per reivindicar-nos com a poble lliure i sobirà.
I és que la sobirania és sinònim de més benestar i més oportunitats per a tota la ciutadania. Només així han avançat les nacions, quan els drets socials i els nacionals han anat plegats, acompanyats sempre dels pobles i ciutats.
Les catalanes i els catalans sempre ens hem expressat de forma cívica, pacífica i democràtica per decidir el nostre futur. Així ho vam fer el 9N, l’1 d’octubre, i tants cops com faci falta perquè la democràcia és l’eina més poderosa i transversal que disposa tota nació.
L’11 de setembre és més que la nostra diada, és l’oportunitat que tenim, cada any, de retrobar-nos i commemorar allò que som i què ens uneix. És aquest el sentit d’una Diada Nacional i la tradició que cada 11 de setembre, des de fa tres segles, ens porta a engalanar els nostres balcons, carrers i places, i a omplir-los de vida amb tota mena d’activitats populars.
Aquesta Diada volem fer un especial èmfasi en la necessitat de reivindicar l’ús i la vitalitat del català com a eina vertebral de la nació. La nostra llengua és una eina de cohesió social, d’identitat i de cultura que hem de preservar, protegir i potenciar encara més, sent capaç de transmetre’l a tota la ciutadania, a les generacions futures i en els nous canals digitals.
Des del municipalisme català, des de tots els Ajuntaments de Catalunya, continuarem acompanyant al país en tots els seus avenços socials, nacionals i democràtics, perquè les nacions i els estats no s’entendrien sense la força dels seus pobles, la força del municipalisme.
Un any més, cridem ben alt i clar, Visca Catalunya lliure!

A continuació comença una interessant i emotiva actuació dedicada a la Nova Cançó que es diu “Per l’ull de l’escala queien cançons a raig”, amb Jaume Calatayud i Vicente Monera, una composició poètico-musical que repassa la història de la Nova Cançó. I acabem amb una copa de cava de Cellers Domenys.
Moltes gràcies al més del centenar de persones assistents.

I la nit no acaba aquí, perquè a partir de les 11 de la nit, el pati de l’escola nova acull el BouFest, organitzat per la colla castellera local, amb Marc Dantuvi, E.P.A. i D.J. Smagik. No hi anem, deixem pas al jovent!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari