Divendres 18 d’octubre: assistim al IV fòrum de municipis certificats en igualtat
És el segon any que participem d’aquest fòrum organitat per l’associació Forgender Seal i, el segon any, que anem a l’espai Ciba de Santa Coloma de Gramenet. Un espai espectacular on, només entrar, hi ha aquest banc amb les figures de la Malfada, el Manolito i la Susana, impossible no parar-se a fer una foto!
M’hi acompanyen la regidora d’igualtat i feminismes Paqui Cepas i la primera tinent alcaldessa Judith Vidal.
Tinc l’honor de participar de la taula inaugural, presentada i moderada per la periodista Sra. Ruth Gumbau. On comparteio taula amb grans dones: la Sra. Mireia González Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; la Sra. Marta Macias. Presidenta de l’Associació Forgender Seal; la Sra. Meritxell Budó. Alcaldessa de la Garriga i Presidenta de l’Associació catalana de Municipis (ACM) i l’Hble. Sra. Eva Menor, Consellera d’Igualtat i Feminisme.
És un un plaer i un honor que comptin amb la Bisbal del Penedès per parlar d’igualtat en els municipis. He parlat de quins enfocaments poden ser més efectius per fer arribar el feminisme a municipis petits i amb menys recursos i explicant experiències que s’han dut a terme des de la regidoria d’igualtat, com el pintar murals pel 8M, les sessions d’empoderament femení i la col·laboració amb els comerços per lluitar contra la violència de gènere.
Ponències molt interessants durant tot el dia:la interseccionalitat en les polítiques locals; les polítiques feministes: obrint nous camins, ahir i avui;bones experiències a favor de la igualtat de gènere i també fent diversos treballs en grup.
Durant el dia, la presidenta de l’entitat Forgender Seal, ens lliura el el distintiu per la igualtat de gènere, la certificació SG City 50-50 per la igualtat de gènere.
El febrer de 2024 l’Ajuntament va aconseguir la certificació SG City 50-50 (avançat) de l’associació Forgender Seal. Aquest distintiu certifica la integració de la perspectiva de gènere en l’organització i en les polítiques i actuacions municipals i té validesa fins al novembre de 2025.
La Regidoria de Feminismes i Igualtat segueix treballant amb Pla d’Igualtat de dones i homes del Sector Públic i els diferents plans relacionats.
El certificat assolit és el SG City 50-50 avançat i corrobora el compromís del govern municipal per la igualtat de gènere; la millora de les competències de gestió municipal; la potenciació de les capacitats tècniques i polítiques cap a la igualtat; la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques municipals; així com la promoció de polítiques, plans i programes socials que busquin la realització de drets i la millora de capacitats.
La norma SG City 50-50 és la primera certificació d’àmbit internacional que permet implantar un sistema de gestió per avaluar i certificar el compromís dels governs municipals a favor de la igualtat de gènere i s’ha dissenyat d’acord amb les competències municipals, la normativa nacional i els mandats i tractats internacionals en relació amb els drets humans de les dones, el desenvolupament humà, les ciutats i el canvi climàtic (l’Agenda 2023 i la Nova Agenda Urbana).
L’associació Forgender Seal és una entitat sense ànim de lucre que té com a propòsit crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat. L’associació compta amb el suport de l’Institut Català de les Dones i el Consell Insular de Mallorca i dona suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
És un fòrum molt enriquidor, fomentant el networking, el coneixement i la creació d’empatia entre les persones participants. Hem conegut regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses amb qui hem compartit experiències sobre polítiques d’igualtat.
Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!