Dissabte 20 d’abril del 2024: comencem els actes de Sant Jordi!

Dissabte 20 d’abril: comencem els actes de Sant Jordi!

Avui al matí tornem a anar al centre de la Sínia, de la Fundació Santa Teresa a Calafell, per conèixer nous projectes. Gràcies José Carlos per convidar-nos!

Per la tarda comencem els actes de Sant Jordi amb un dels grans actes: la presentació del llibre de Sant Jordi. Fa trenta-cinc anys que l’Ajuntament edita per Sant Jordi, un llibre de temàtica bisbalenca.
Històries importants per conèixer la nostra història, els nostres costums i la nostra gent. Només coneixent qui som i dón venim podem viure un millor present i un millor futur.

Enguany és un llibre important i emotiu, ja que hem recollit escrits de l’Heribert Ventosa publicats a la genial revista El Marge. Són escrits d’anècdotes i de la vida diària de la Bisbal de fa anys, imprescindible llegir pels que no ho vam viure pe redat, i pels nouvinguts a la Bisbal, si realment volen conèixer el poble que els ha acollit. L’Heribert ho explica d’una manera planera, real i amb molta gràcia.

És emotiu perquè és un petit homenatge a l’Heribert, al “Liberto de ca la Marcona”,un bisbalenc que va ser regidor, alcalde, empresari, pare de família, actiu en la cultura bisbalenca i que ens va deixar l’any passat, massa aviat, després d’una llarga malaltia.

A quarts de 6 de la tarda ja som al CMC per ultimar els detalls de la presentació. Avui felicitem la Judith, que és l’ànima i la organització del Sant Jordi, perquè és el seu aniversari! Moltes felicitats Judith i per molts i molts anys més, espero que segueixis durant molts anys treballant per la Bisbal, per la nostra cultura i tradicions com ho estàs fent, amb alegria, compromís i passió!

A quarts de 7 de la tarda comencem la presentació, molt ben acompanyada per l’Aurora filla del Liberto, i el David, gendre del Liberto. Ens parlen també el Jordi Ferran, que és qui ha fet el recull dels articles, i el Kta qui tenia una gran complicitat amb el Liberto per les fotografies.
Repeteixo que és una presentació molt emotiva Gràcies a totes les persones que hi assitiu i que compreu el llibre, perquè coneixent la nostra història aprens a estimar-la!
Gràcies als regidors i regidores de l’equip de govern per ser-hi, com sempre! És important ser-hi i participar per seguir coneixent la nostra gent i la nostra història.

Durant la presentació del llibre he parlat de l’Heribert en la vesant que més vaig conèixer: la política. I no de quan va ser regidor o alcalde, que era joveneta, sino a partir del 2004 o 2005, on era a l’equip de govern amb el Joan Poch d’alcalde, i vam viure uns dies capítols més foscos, fins al 2015, de la política local a la Bisbal. Ell sempre hi va ser a les reunions i als Plens, donant suport i donant consells, i també fent escrits de suport amb aquell to irònic tant característic que tenia. Em ve de gust compartir amb vosaltres la presentació que trobareu al llibre:
“L’Heribert Ventosa, el Libertu de ca la Marcona, era una persona molt estimada a la Bisbal. Va ser alcalde, regidor, empresari i, sobretot, un gran amant de les petites històries de la Bisbal i de les fotografies.
El caminar pel nostre municipi i viatjar arreu del món, va fer que encara estimés més la terra que l’has vist néixer, créixer i morir, morir abans d’hora.
No és el primer llibre que editem amb textos de l’Heribert, des de l’Ajuntament. El 2003 vam publicar el llibre “Gent, imatges bisbalenques al llarg de 100 anys”, el 2017 vam publicar “Arrels de campanar” i el 2020 va fer el pròleg del llibre “als teus ulls”, amb fotografies de la Felicidad Farrais.
Amb aquest llibre volem fer-li l’homenatge que es mereix, publicant un recull d’articles de l’Heribert a la revista el Marge. Amb aquests articles reviureu o coneixereu la vida dels bisbalencs i les bisbalenques quan anaven a fer carboneres, treballant a Santa Cristina, segar i batre a l’era, l’arròs de Carnaval, les portadores al sindicat, anar a mar, l’arribada de la “lectra” i així fins a cinquanta-una històries bisbalenques.
Per mirar al futur cal viure el present i conèixer el passat. Gràcies Heribert!”

Si ahir no vàreu poder venir, podeu comprar el llibre a la biblioteca municipal per 10 euros. Al sortir de la presentació compartim un magnífic berenar preparat pel restaurant Ull de Llebre i la pastisseria Mago, acompanyat de cava de Cellers Domenys.

I tornem a entrar a l’auditori per gaudir de la formidable actuació del Jaume Calatayud i Vicente Monera, que ens ofereixen l’espectacle poètic i musical “El foc és la paraula”, centrat en la figura de Joan Salvat Papasseit en l’any del centenari de la seva mort. Com sempre, les seves actuacions són de pau, música, paraula i història.

Un dissabte magnífic per tothom qui estima la Bisbal!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari