Divendres 22 de setembre de 2023: comença el cap de setmana d’art mural, premis al mèrit escolar i l’últim acte del centenari de l’edific de l’escola

Divendres 22 de setembre: comença el cap de setmana d’art mural, premis al mèrit escolar i l’últim acte del centenari de l’edific de l’escola

Aquest matí tinc diverses reunions, però l’equip de govern sortim una estona per admirar els inicis dels catorze murals que avui comencen a pintar. Han fixat només unes ratlles a la paret i ja es veu la precisió i la grandesa del que serà. Et passaries hores mirant com mica en mica va prenent forma. I ens acompanyen artistes graffiters de tot el món!

Per la tarda iniciem els últims actes de celebració del centenari de l’edifici de l’escola. Comencem amb el lliurament de premis al mèrit escolar, pels alumnes bisbalencs amb millors notes de 6è de primària, 4rt d’ESO i 2n de BAT de l’escola Ull de Vent i l’IES Coster la Torre, del curs 2022/23. Una gran felicitació, i ben merescuda, a l’Aritz, la Isona, la Jade, la Queralt i la Maia!

Després seguim amb els actes del centenari. Ens acompanyen el director territorial d’educació al Penedès, el president del Consell Comarcal del Baix Penedès, la Consellera comarcal d’ensenyament i el secretari general de recerca i universitats de la Generalitat. També regidors i regidores del consistori, presidents d’entitats i associacions del municipi i alumnes, ex-alumne, mestres, directors i veïns i veïnes del municipi!
L’abril de 1914 s’estableix la Mancomunitat de Catalunya. El president Prat de la Riba, en el seu primer discurs, anuncia que l’objectiu prioritari de la Mancomunitat és dotar a tots els municipis de la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera.
Fruit de l’esforç de l’Ajuntament bisbalenc del 1922 i amb el suport de la Mancomunitat de Catalunya, el 8 de juliol de 1923 es va inaugurar aquest edifici i, per celebrar-ho, l’Ajuntament, amb l’alcalde Joan Esteve, va organitzar diversos actes i es va engalanar tot el poble: es van pintar i emblanquinar les façanes de l’església, l’Ajuntament i la majoria de façanes del poble; a les 10 del matí, ofici solemne a càrrec de mossèn Bundó, seguit de la benedicció de l’edifici; dinar oficial; a les quatre de la tarda, festa inaugural amb parlaments de les autoritats, interpretació de l’Himne a la senyera, la sardana de les monges, himne a l’arbre fruiter i la sardana de la pàtria; després va tenir lloc una exhibició d’exercicis gimnàstics i rítmics d’una cinquantena de vailets bisbalencs, entre els que hi havia el meu avi Ramon Ferré; i la celebració va acabar amb un acte per la nit a la Unió Bisbalenca, amb una vetllada literària i musical, on hi va actuar l’Orfeó Bisbalenc i amb ball a càrrec del Sextet Vendrellenc.
Una celebració on hi van participar tots els bisbalencs i bisbalenques i moltes autoritats: el marqués de Curulla, rector de la Universitat de Barcelona, el Governador Civil, el President de la Diputació, el diputat de la Mancomunitat de Catalunya senyor Folch, el senyor inspector de primera ensenyança i el cap de la Caixa Comunal de la Mancomunitat, entre d’altres.

Durant aquests 100 anys aquest edifici ha estat sempre l’escola. Una escola que, a mesura que anava creixent la població de la Bisbal, s’anava quedant petita.
No va ser fins a començaments dels anys 90 que l’Ajuntament, amb l’alcalde Heribert Ventosa, va fer obres, traient els porxos i dividint en dos l’alçada existent per doblar els espais, però mantenint l’estructura i el pati com han sigut sempre.
Han estat cent anys on han passat moltes i moltes generacions de bisbalencs i bisbalenques, de molts mestres i directors i directores.
Cent anys marcats per grans canvis: l’escola començà amb la divisió de nens i nenes, passant per tot el que ha succeït al nostre país, tenint aules mixtes amb professors per més d’un curs, amb colònies organitzades per mestres i pares, molt recordades i divertides però que avui estarien totalment prohibides i arribant fins avui, en què en aquest edifici hi ha dues línies de 4rt, 5è i 6è de primària.

Durant aquest any 2023 hem organitzat diferents actes i activitats per celebrar els 100 anys: s’ha pintat el mural a l’entrada de l’escola. Un mural commemoratiu d’aquests 100 anys, dins el projecte Suite of art del bisbalenc Jaume Junqué; hem presentat el llibre de Sant Jordi “Memòries escolars. Converses i records de l’escola de la Bisbal en el centenari de l’edifici”, obra del Jordi Ferran Ventosa i la Sònia Ferrer; hem gaudit al concert dels Pets, del 7 de juliol; la presentació del documental “Les Veus del Vent”, d’entrevistes d’alumnes de l’escola del 1934 fins avui, fet pel Carles Castelló amb col·laboració de la Sònia Ferrer; l’exposició per la Festa Major de material escolar i records d’aquests cent anys; el mural dins el pati, obra de Jordi Romeu; i la cloenda d’avui amb aquest reconeixement als alumnes, mestres i directors i directores d’aquesta escola.
Tots aquests actes i activitats han sigut gràcies als equips de govern, de l’anterior legislatura i d’aquesta, però vull fer un agraïment especial a la Leo Uceda regidora d’ensenyament fins al juny, Dani Caballero regidor d’ensenyament des d’aquest juny, i Judith Vidal regidora de cultura. Gràcies!

Anem cridant als i les mestres que han vingut, per donar-los un petit obsequi d’aquest centenari. El director i directores també pugen a l’escenari i ens dirigeixen unes paraules. A l’acabar, ens fem una foto de grup.

Avui comença la tardor, i ho fa de la manera que sap a la Bisbal: amb molt de vent! Sopem a peu dret vigilant que el vent no ens faci girar gots i plats, però seguim amb la festa!

La barra de bar la porta l’Associació de joves Esventats, on la majoria són ex-alumnes d’aquesta escola. I acabem amb CatRock, cantant i ballant!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari