Dimarts 29 de novembre de 2022: reunions i Ple extraordinari, el Ple per aprovar els pressupostos 2023

Dimarts 29 de novembre: reunions i Ple extraordinari, el Ple per aprovar els pressupostos 2023

Durant el matí tinc dues reunions, una a l’Ajuntament i l’altre al Consell Comarcal sobre residus.

I a les 4 de la tarda fem el Ple extraordinari amb dos punts a l’ordre del dia:

Primer punt: Modificació de crèdit en la modalitat de suplement de crèdit
Aprovem l’última modificació de crèdit, que és la cinquena de l’any, per destinar 74.960,66€ del romanent de tresoreria a:
-Incrementar en 6.000€ la partida d’enllumenat públic, per l’increment del preu de la llum d’aquest any
-Destinar 12.000€ al consum d’energia elèctrica del pou de l’Esplai, que està en funcionament des d’aquest estiu. S’estan realitzant els tràmits per adscriure aquest pou a l’empresa concessionària, per aquest motiu no hi havia partida per aquest concepte
-Incrementar en 47.739,91€ la partida de gestió de residus, per pagar l’import resultant de la liquidació del servei d’EcoBP del 2021
-Incrementar en 1.500€ la partida de gasoil pels vehicles de la brigada, per l’increment del preu del gasoil d’aquest any
-Incrementar en 4.000€ la partida de despeses financeres, per l’increment de preu de comissions bancàries per moviments i dipòsits
-2.171,95€ per: Línea verde per seguir mantenint el servei degut al bon funcionament. i per refer part de l’enllumenat públic de la Miralba, per robatori de cables.
-Incrementar en 1.548,80€ la partida de lloguer de magatzems municipals. No s’havia pressupostat l’any sencer comptant que algun dels magatzems es deixarien quan acabin les obres de la fassina. Ara les obres ja estan adjudicades.

Segon punt: pressupostos 2023
S’aprova inicialment el pressupost 2023 al Ple extraordinari del 29 de novembre. És un pressupost basat en l’eficiència i l’eficàcia en la gestió municipal.
Uns pressupostos amb 0 endeutament, sense incrementar impostos ni taxes. El pressupost pel 2023 és de 6.648.017,55€. Suposa un augment del 38,43% respecte l’any anterior i amb inversió al municipi de 2,6 milions d’euros

Ingressos:
La partida amb més pes dins els ingressos són els impostos directes (IBI, impost de vehicles, impost d’activitat econòmica i plusvàlues) amb un 37,45% del total d’ingressos, seguit dels ingressos indirectes amb un 27,08%.
Els impostos indirectes creixen les llicències d’obres atorgades aquests últims mesos de l’any al polígon les Planes Baixes.

Despeses:
La partida amb més pes dins el pressupost de despeses és la de despeses corrents (on hi ha la major part de les despeses) amb un 60,36% del total, seguit de la partida d’inversions amb un 39,29%.
Novetats respecte el pressupost 2022:
-El maig de 2023 venç el conveni amb la Generalitat pel transport urbà i comarcal, i l’ampliarem amb nous serveis.
-Fer l’inventari de parcel·les sense habitatge i preparar la ordenança de neteja de parcel·les.
-Refer el camí asfaltat de l’Ortigós, que està en mal estat.
-Contractació per redactar mesures d’eficiència a la xarxa d’aigua, mesures d’estalvi d’aigua i una ordenança d’estalvi d’aigua.
-Partida per la celebració dels 100 anys de l’escola.
-Increment del conveni amb serveis socials del Consell Comarcal per nous serveis: social per joves, educadors medi obert, envelliment actiu, sensellarisme, banc productes de suport, accessibilitat i curs cuidadors.
-Lloguer amb la parròquia és perquè la Bisbal Vertical segueixi utilitzant aquest espai, és una subvenció indirecta que rebrà l’entitat per part de l’Ajuntament.
-L’addenda 2023 del conveni amb la Cambra de Comerç, apart de les campanyes comercials per comerços, s’hi inclou un pla d’impuls amb les empreses instal·lades a les Planes i les Planes Baixes.
Aquest pla és per proposar mesures per millorar les mancances detectades i potenciar aquells punts forts que afavoreixin la competitivitat de les empreses, així com establir un marc de treball entre l’ajuntament i les empreses instal·lades.

Inversions al pressupost 2023: 2.611.946,92€
-Servei de prevenció i extinció d’incendis: 30.000€: Franges forestals a la Pineda de Santa Cristina i al Priorat (a part d’aquest import, quan tinguem els pressupostos, hi afegirem romanent tresoreria del 2022)
-Canvi a lluminàries LED’s i reposició fanals solars: 50.000€: En breu rebrem l’auditoria de l’enllumenat públic amb les prioritats a curt i mig termini. Es començarà pel Papagai, fent primer el projecte i després la inversió. I també es faran actuacions en diversos quadres elèctrics del municipi.
-Pressupostos participatius: 72.000€
-Xarxa d’aigua i clavegueram: 682.075,02€ : Són actuacions previstes d’acord amb el Pla director que aprovarem el mes de desembre. Aquestes inversions inclouen:
Condicionament del pou vell del Priorat: 86.272,26€
Telecontrol i altres inversions al pou de l’Esplai per la recepció per part d’Aqualia. En breu tindrem l’import.
Actuació de millora a la xarxa del Priorat: 328.959,11€. Concretament: Canviar i soterrar 437 metres de tubs als carrers Zamora, Cuenca, Teruel, Córdoba i la Coruña.
Canviar les vàlvules reguladores al carrer Huesca i a la intersecció del carrer Huesca amb l’avinguda del Priorat
Fer les unions a la xarxa de l’avinguda del Priorat, en els punts on la canonada no té continuïtat (Sòria, Guadalajara, Cuenca, Zamora, San Sebastián, Burgos i Badajoz), per evitar punts cecs d’acumulació de brutícia i millorar les pressions a la xarxa.
Actuació de millora a la xarxa d’aigua de Can Gordei: 254.864,65€.
Canviar i soterrar 693 metres de tub als carrers Llobregat, Ebre, Tordera i Besòs.
Instal·lar 3 vàlvules reguladores al carrer Cinca amb el carrer Noguera Pallaresa, carrer Segre amb l’avinguda Can Gordei i al carrer Ter amb el carrer Gaià, on també s’hi instal·larà un comptador volumètric.
-Part a executar el 2023 de les obre de la fase 1 del poliesportiu municipal: 575.170,32€: Hi ha una part del cost de les obres del poliesportiu municipal que va al pressupost 2022 i aquesta és la part que va al 2023, per acabar les obres de la 1ra fase.
-Obres del barri de la Riba: 563.540,81€. És el projecte que ja està aprovat, de canvi i millora de la xarxa d’aigua, soterrament de l’enllumenat públic i tub per telecomunicacions. És una obra subvencionada en part pel PUOSC de la Generalitat i el PAM de la Diputació de Tarragona, concedit pel 2023.
Aquesta és la part corresponent del 2023.
-Canvi instal·lació elèctrica i aparells aires condicionats edifici de l’Ajuntament: 50.000€
-Equips informàtics: 10.000€: Cada any posem al pressupost aquesta partida per anar renovant l’equipament informàtic municipal
-Adequació grades del camp de futbol: 75.000€
-Per instal·lar seients a les grades del camp de futbol municipal i també una coberta a part de la grada, per la calor i la pluja
-Adequació focus camp de futbol: 73.269,29€
-Canvi finestres habitatge social: 5.000€
-Canvis aire condicionats CMC: 60.000€
-Millores escola antiga: 25.000€. Per refer el pati i posar un tendal a l’entrada, per protegir les entrades i sortides de l’escola de dalt del sol i la pluja.
-Canvi aires condicionats Racó de la gent gran, i posar aires a les sales noves de Can Gordei i Priorat: 20.000€
-Adequació solar costat local social de la Miralba: 40.000€: Per vallar-lo i deixar-lo a punt per instal·lar-hi una pista, parc infantil, etc
-Camí peatonal del Priorat: 270.891,48€: Tenim el projecte i s’executarà el 2023.
-Taules i cadires: 10.000€: Compra de taules plegables i cadires plegables, pels actes organitzats per l’Ajuntament.

S’aproven amb els 6 vots de Compromís. Estic molt i molt orgullosa d’aquests pressupostos i de tota la eina de l’equip de govern per aconseguir-ho! Per mi ser alcaldessa i regidora és això: treballar i escoltar a la gent.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari