Dilluns 31 d’octubre: acabo el mes amb Ple extraordinari, mural acabat, festa “Prihalloween” del Priorat i amb la publicació 1.900 al bloc!

Dilluns 31 d’octubre: acabo el mes amb Ple extraordinari, reunions, mural acabat, festa “Prihalloween” del Priorat i amb la publicació 1.900 al bloc!

Avui acabem el mes d’octubre i queden només dos mesos per acabar aquest any, el temps passa molt i molt de pressa!

A les 9 del matí tenim Ple extraordinari on hi assisteix la meitat de la oposició: els dos regidors del PSC i el regidor d’Units. No assisteixen les regidores d’ARA la Bisbal ni d’ERC i no puc dir el motiu perquè no han justificat l’absència. Un Ple que dura disset minuts, on cap regidor de la oposició demana la paraula. Anem per feina!
És un Ple amb quatre punts, tots molt importants:

Punt 1: Conveni amb l’Ajuntament de Sant Jaume per la recollida de residus porta a porta al Papagai
La prestació del servei de recollida i tractament de residus sòlids urbans és un dels serveis mínims que han de prestar els municipis.
La urbanització del Papagai pertany a dos termes municipals: la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. Fins ara, cadascun dels dos ajuntaments ha prestat el servei de recollida de residus sòlids urbans al Papagai, cadascú al seu municipi. La Bisbal actualment estem al servei comarcal de recollida de residus a través d’EcoBP, i des del Consell s’està preparant un nou servei comarcal on a la Bisbal serà de recollida de residus porta a porta.
Sant Jaume va preparar una licitació pel servei de recollida de residus al seu municipi i, des de la regidoria de residus i els serveis tècnics municipals, han mantingut diverses reunions amb el personal tècnic i polític de l’Ajuntament de Sant Jaume.
La licitació que van preparar i on el servei de recollida és el porta a porta, comença aquest mes de novembre.
El servei de recollida de residus a la part del Papagai que és municipi de la Bisbal, el farà l’Ajuntament de Sant Jaume. I, per aquest motiu s’aprova aquest conveni de col·laboració entre els dos Ajuntaments.
Un conveni per unificar el servei de recollida de residus sòlids urbans a tota la urbanització del Papagai, cosa que, a més, permetrà millorar l’eficàcia del servei.
Des de l’Ajuntament els seguirem oferint el servei de recollida porta a porta de la poda i dels voluminosos, així com l’ús del Punt Verd.
Els bisbalencs i bisbalenques de la part del Papagai pagaran el mateix que fins ara.
El cost del servei de recollida de la part del Papagai, serà de 7.277,13€ (IVA inclòs) per aquests dos mesos del 2022; i de 29.108,52€ (IVA inclòs) cada any.
S’aprova amb 8 vots a favor (6 de Compromís amb la Bisbal i 2 del PSC) i 1 abstenció (Units per la Bisbal)

Punt 2: Modificació de crèdit per inversions i despeses corrents
La modificació de crèdit número 4 que aprovem inicialment és de 118.503,61€ amb càrrec al romanent de tresoreria i el destinem a:
4.500€ a la partida del conveni 2022 amb la Cambra de Comerç de Tarragona. Tenim partida al pressupost de 9.000€, per la formació a comerços i la preparació de les tres campanyes anuals de comerç.
Però aquest any volem iniciar un estudi i activació dels locals comercials buits al municipi.
28.956,26€ per la poda d’arbrat al nucli i la neteja dels talussos dels carrers Córdoba, Almería i Huelva del Priorat. El servei de poda es licitarà l’any que ve però, per aquest 2022 es farà amb contracte menor. La neteja dels talussos d’aquests carrers del Priorat, és una execució puntual, que ja es va fer fa uns anys.
50.000€ a la partida de millores a la xarxa d’aigua
Al setembre es va aprovar definitivament el projecte de millora de les xarxes d’aigua d’una part del Priorat i d’una part de Can Gordei, per un import total de 583.823,76€.  Amb aquesta modificació de crèdit, s’incorporen 50.000€ a partida de millora de la xarxa d’aigua per licitar les obres de renovació parcial de la xarxa d’aigua del Priorat, que té un cost total de 328.959,11€.
Es licitaran les obres per:
Canviar i soterrar 437 metres de tubs als carrers Zamora, Cuenca, Teruel, Córdoba i la Coruña.
Canviar les vàlvules reguladores al carrer Huesca i a la intersecció del carrer Huesca amb l’avinguda del Priorat
Fer les unions a la xarxa de l’avinguda del Priorat, en els punts on la canonada no té continuïtat (Sòria, Guadalajara, Cuenca, Zamora, San Sebastián, Burgos i Badajoz), per evitar punts cecs d’acumulació de brutícia i millorar les pressions a la xarxa.
La inversió a la xarxa d’aigua de Can Gordei és de 254.864,65€ i es farà abans de l’estiu, amb càrrec al romanent de tresoreria d’aquest any.
35.047,35€ a despeses generals per diferents partides d’ara a final d’any.
S’aprova per 8 vots a favor (6 de Compromís amb la Bisbal i 2 del PSC) i 1 abstenció (Units per la Bisbal)

Punt 3: Modificació de la ordenança per la bonificació a l’impost de vehicles pels vehicles elèctrics i els vehicles híbrids
L’última modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, va ser el 2007.
El novembre de 2017, ens vam adherir al “Pacte d’Alcaldes/esses pel Clima i l’Energia” de la Unió Europea Aquest pacte que es fonamenta en el compromís dels municipis adherits per aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO₂, així com de millorar la preparació per respondre als efectes del canvi climàtic. Les quatre línies estratègiques de l’objectiu principal del PAESC són: eficiència energètica, energies renovables, mobilitat i residus.
El juny de 2021 vam aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Dintre de les accions a realitzar fins al 2030 es troben les mesures vinculades amb el transport, tant del municipi com privat, que representen un 53% d’estalvi d’emissions.
Aquesta modificació de l’ordenança incorporant la bonificació del 50% per vehicles híbrids i elèctrics, és una mesura dins l’objectiu de reducció de les emissions de CO2 i de mobilitat sostenible.
Ara proposem modificar-la, adherint-nos al text íntegre aprovat per BASE-Gestió d’ingressos de la Diputació de Tarragona i afegint-hi la bonificació del 50% de la quota de l’impost de circulació pels vehicles elèctrics o híbrids. La finalitat d’aquesta bonificació és impulsar l’energia verda i reduir la contaminació.
Ja teníem dues bonificacions a l’impost de circulació:
-bonificació del 100% pels vehicles històrics, que estiguin catalogats com a tal per la Generalitat.
-bonificació del 100 % pels vehicles de més de 25 anys d’antiguitat.
I ara proposem afegir la:
-bonificació del 50% en la quota de l’impost dels titulars dels
vehicles que causin una menor incidència en el medi ambient per algun dels següents 2 motius:
Vehicles que consumeixen algun dels combustibles següents: GLP, flexifuel, GNL o GNC.
Vehicles que disposen de motors amb les característiques següents: motor elèctrics o motor híbrids ( gasolina/elèctric o dièsel/elèctric).
Una vegada estigui aprova definitivament, serà d’aplicació pel 2023 i pels següents anys. Amb les dades del padró de vehicles del municipi, consten 53 d’inscrit que compleixen les característiques, dels quals 8 són elèctrics i 45 d’híbrids (2.800€ de bonificació total aproximadament).
Per sol·licitar la bonificació, caldrà que ho sol·licitin mitjançant instància i aportant: el Permís de circulació i la Targeta d’inspecció tècnica on consti que el vehicle compleix les característiques anomenades anteriorment.
S’aprova per unanimitat.

Punt 4: Reglament de funcionament del servei de recàrrega de vehicles elèctrics i vehicles híbrids endollables
Relacionat amb el punt anterior, així com cal bonificar l’impost de circulació pels vehicles híbrids i elèctrics, també cal fomentar-ne l’ús amb punts de recàrrega de vehicles.
Als pressupostos participatius del 2021, al nucli va guanyar la proposta d’un punt de recàrrega de vehicles. Des de finals del 2021 que vam iniciar la instal·lació i en unes setmanes ja estarà en funcionament la instal·lació amb dos punts de recàrrega.
En paral·lel a la instal·lació, al gener vam començar la consulta pública pel funcionament d’aquest punt de recàrrega.
Avui proposem aprovar inicialment el reglament del funcionament d’aquests dos punts de recàrrega. Serà un servei gratuït i el reglament estableix el funcionament i drets i deures dels usuaris.
S’aprova per 8 vots a favor (6 de Compromís amb la Bisbal i 2 del PSC) i 1 abstenció (Units per la Bisbal)

Molt contenta dels punts aprovats, de la feina que han comportat preparar-la i del benefici que suposa pels bisbalencs i bisbalenques!

Com que acabem aviat el Ple, anem a fer un cafè i després a veure el mural acabat. Aquest mural porta per títol “La línia de la vida” i el podeu trobar a la paret lateral de l’equipament municipal on hi ha el Rebost Solidari, l’oficina d’Aqualia i l’oficina de Joventut Bisbalenca. La pintura l’han realitzat l’artista barceloní Eslicer i el burgolès Christian Sasa. Impressionant! És un treball de Suite of Art, el projecte del qual forma part el bisbalenc Jaume Junqué. Moltes gràcies Jaume!

Tornem a l’Ajuntament i matí i migdia tinc vàries reunions. Per la tarda treballo des de casa, i així aprofito per obrir la porta als nens i nenes que passen disfressats de Halloween i els dono caramels i xocolatines. Ens hem d’adaptar a les tradicions! I aprofito per felicitar el Jordi Casas per la decoració a casa seva, impactant!

I a les 7 de la tarda la Judith i jo anem cap al local del Priorat, on l’Associació de veïns del barri del Priorat de la Bisbal organitzen el Prihalloween! Quan arribem ja estan pintant cares dels nens i nenes, i també dels més grans!, que van disfressats. Felicitats per la festa!

Al publicar aquest post, em surt que és la publicació al bloc número 1.900! Vaig crear aquest bloc al gener de 2015 perquè me’l van portar els Reis d’Orient, i he anat fent entrades aquests anys fins arribar a les 1.900 entrades! Vaig començar al gener de 2015 amb explicacions d’anys anteriors i la veritat és que, llegint-ho ara, de quan governava ERC, mitja família i amistats que ara no veus enlloc, sembla que faci molt més del caciquisme, mala gestió i ridícul! Després de les municipals de 2015, el bloc es va convertir en un diari personal i d’alcaldessa. Ara ja s’ha convertit en un costum de cada dia i espero que ho gaudiu tant com jo.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari