Dimarts 8 de març: dia internacional de les dones amb reunions i convocatòria de Ple

Dimarts 8 de març: dia internacional de les dones, convocatòria de Ple i reunió de la vegueria sobre la resposta humanitària a la situació de guerra d’Ucraïna

Aquest matí tinc tres reunions. Primer una reunió intensa i productiva d’Integra’ls, amb la Cambra de Comerç, la Fundació Santa Teresa i SOM Bisbal. Després atenció a la ciutadania i al migdia, la Paqui i jo ens connectem a la reunió de vegueria Penedès sobre la resposta humanitària a la situació de guerra d’Ucraïna.
Una reunió esperada i important, convocada pel Delegat del Govern a la Vegueria Penedès.
Intervenen qui coordina la resposta institucional com a país: responsables de les conselleries d’Acció Exterior i Govern Obert i Igualtat i Feminismes. Hi assistim alcaldes i alcaldesses de la Vegueria. De la Bisbal m’hi connecto amb la regidora de Serveis socials, la Paqui.
Ens informen de les accions que realitza el de govern: Atenció a persones atrapades aquí (per turisme, feina,…), ajuts humanitaris i acollida. Ens han explicat protocols d’actuació des dels Ajuntaments i resolució de dubtes. Informació molt i molt important per actuar coordinadament, amb la màxima eficàcia i eficiència pel benestar de la població d’Ucraïna.

Mentrestant el personal administratiu i de secretaria va preparant la convocatòria del Ple extraordinari. El Ple serà el dilluns 14 de març a les 18:00h. És un Ple a petició dels regidors del PSC, del regidor d’Units per la Bisbal i la regidora d’ERC, amb el següent ordre del dia:

Punt 1.  “Manifest de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau”

Punt 2. “Habilitar les cases dels mestres per a donar refugi a persones o famílies ucraïneses que per motiu de la guerra amb Rússia s´hagin vist desplaçades, i traslladar al consulat Ucraïnès la resolució adoptada per aquest Ple”

Punt 3.  “Habilitar el “Rebost solidari” com a punt de recollida de materials i aliments per donar suport a la societat civil ucraïnesa”

Ahir dilluns vaig enviar un correu als regidors i regidora que havien sol·licitat el Ple, per si volien tirar endavant amb la convocatòria o el volien retirar, després de la informació que ha anat publicant la Generalitat sobre el procediment d’enviar ajudes, … I, al no rebre resposta, avui hem convocat el Ple.

La Paqui i jo dinem ràpid al despatx, perquè a quarts de tres del migdia hem quedat amb dones de l’Associació de dones per pujar cap a Can Gordei, per celebrar el dia internacional de les dones. Un acte que fem conjuntament amb Aqualia i amb el col·laborador del Jordi Romeu, un magnífic grafiter!
És un dia per donar visibilitat a les àvies, mares, tietes, companyes, amigues, … dones valentes i treballadores que sempre hi són!
Quedem al local social de Can Gordei on s’hi afegeixen algunes dones més. Unes quantes pugem amb cotxes cap al dipòsit del segon polígon i unes altres pugen caminant. Arribem dalt amb unes vistes impressionants, dia tapat però bonic. I comença a ploure, la pluja tan esperada! I cada vegada plou més. Llavors arriben amb altres cotxes la Judith, la Leo i el Feliu i dones de l’Associació de la Gent Gran. Com que segueix plovent, decidim deixar el mural del Jordi per un altre dia i baixar al local social, abans però anem a buscar les caminadores!

Al local social ens reunim més de vint dones i llegim el manifest. El llegeixen la Teresa de l’associació de la gent gran, l’Assun de l’associació de dones, la Paqui regidora de serveis socials i la Maryen i la Myriam de Can Gordei,És el manifest que cada any fan conjuntament l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i la FMC (Federació de Municipis de Catalunya), i és el següent:
Un any més, i com cada any, el proper dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes. Des del món local volem reconèixer que som beneficiàries de dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria. Cal que aquest moviment no s’aturi. Volem seguir compartint aquesta capacitat femenina creadora i transcendent. Volem ser-hi per decidir, volem ser-hi per ser la veu compartida i el referent coral d’un horitzó sense hegemonies.
El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació per a la lluita pels drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia. Simbolitza l’esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l’assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones.
Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. La nostra lluita és constant. Lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
Entre les metes de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, l’objectiu 5, d’assolir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes, i l’objectiu 10, de reducció de desigualtats, emplacen tant governs com organitzacions a garantir la igualtat d’oportunitats, promovent legislacions, polítiques i mesures adequades per aconseguir-ho. No obstant, aquests canvis estructurals per una transformació social requereixen una mirada feminista dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el seu conjunt: perquè no podem parlar de “treball decent i creixement econòmic” (ODS 8) sense un abordatge de la crisi de la cura o la bretxa salarial; o no podem assolir salut i benestar (ODS 3) sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones.
Els governs municipals tenim la voluntat de millorar les condicions vitals de les dones a través de mesures i accions basades en l’anàlisi de la realitat territorial. Per això ens hem de comprometre a incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques municipals.
Lluitem perquè el nostre esforç ens farà millorar la convivència i perquè el nostre camí desbrossarà el de les nostres filles.
Les dones som part imprescindible de la societat, part activa, principal i bàsica per a un desenvolupament harmònic del futur. Per poder avançar en la direcció que desitgem s’ha de comptar amb la riquesa de totes les persones, independentment del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governs reaccionin, perquè es legisli tot allò que elimini els mandats de la injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre fins a guanyar el canvi profund que ens durà a l’equitat.
Les dones formen part de la societat, part activa, principal i bàsica pel desenvolupament del futur. Per poder avançar, com a comunitat, s’ha de tenir en compte a totes les persones, indistintament del sexe, gènere, identitat o orientació que tinguin. Per això, per reclamar aquesta necessitat imperiosa, perquè els governants reaccionin, perquè es legisli allò que és injustícia, tornem a alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.
Aquest és el gran repte que tenim al davant i l’hem d’assolir amb la complicitat de totes les institucions i agents socials, sumant els talents i les potencialitats de cada persona vinculada als nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat.

Aqualia ens regala jerseis del 8M, gràcies! i també ens acompanya el Jordi Romeu, que acabarà el mural un altre dia. Moltes gràcies també! Compartim una bona estona mentre sentim la pluja de fons.
Gran tarda amb grans dones!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari