Divendres 1 d’octubre: quatre anys de l’1-O

Divendres 1 d’octubre: reunions, dinar d’equip, preparació de Fira i emoció recordant l’1-O de fa quatre anys!

Fa quatre anys d’un 1 d’octubre inoblidable, únic i que va suposar un abans i un després. A la Bisbal es va viure molt intensament, agraeixo de tot cor tots els bisbalencs i bisbalenques que van estar a l’escola els dies previs, els voluntaris de custodiar les urnes, els informàtics, les persones que van estar a les taules, … tots per defensar la democràcia i el dret a vot, perquè votar no pot ser mai un delicte. Estic molt orgullosa d’haver viscut aquest dia com alcaldessa i com a bisbalenca. Compateixo el manifest del Partit Demòcrata, que comparteixo al cent per cent, i poso algunes fotos d’aquest dia que perduraran sempre més. I reconeixement i admiració especial pels presos polítics i per totes les persones que tenen causes pendents a la justícia per haver deixat votar i decidir.

El referèndum de l’1-O va ser una acció democràtica d’empoderament ciutadà de valor polític importantíssim que va evidenciar la voluntat democràtica de molts catalans i catalanes de voler decidir el seu futur polític. Va posar al descobert també el tarannà repressiu i poc democràtic de l’Estat espanyol. El referèndum de l’1-O va ser la resposta dels catalans a aquest comportament deslleial de l’Estat amb Catalunya, va ser la demostració d’un descontent real de més de 2 milions de catalans que vam exercir el nostre dret a vot.
L’1 d’octubre no s’hauria pogut celebrar sense el compromís per part d’agents polítics i socials del nostre país. Vam ser testimonis de mobilitzacions socials sense precedents, com ara la consulta ciutadana del 9-N del 2014.
Catalunya va demostrar al món que vol decidir el seu propi destí en un exercici democràtic i d’autodeterminació, que va ser possible gràcies al compromís de les entitats socials, alcaldes, regidors, partits polítics, representants institucionals, càrrecs electes i milers de catalans.
Quatre anys després, seguim lluny d’aconseguir el nostre objectiu. La manca de lideratge per part del Govern de la Generalitat i la incapacitat d’acordar una estratègia entre els partits polítics independentistes ha provocat una pèrdua d’il·lusió entre la ciutadania, la qual constata, impotent, la baralla política estèril a casa nostra. Manca una visió de país i una generositat política com la que el PDeCAT va demostrar en el passat, fent possible pactes i aliances que semblaven impossibles.
Catalunya ha de canviar les escletxes de confrontació per la prioritat del “bon govern” tant per fer front a la pandèmia i les seves conseqüències, com per
preparar el futur; recuperar l’ambició de país i afrontar amb decisió els reptes que avui preocupen al món, el canvi climàtic, la transició ecològica i energètica, els joves, la paritat, les desigualtats, la recerca i la innovació o a digitalització, entre altres.
Denunciem la incapacitat de l’estat espanyol de respondre amb política a la situació catalana. Les nostres reivindicacions es basen en un problema polític i només poden tenir una solució política acordada. En les democràcies mai és la justícia qui arbitra en els conflictes polítics, és en els Parlaments i entre les forces polítiques on s’adopten els acords.
La ciutadania de Catalunya ha de tornar a les urnes, en un referèndum pactat i reconegut internacionalment per decidir sobre la independència. El respecte a la voluntat de la ciutadania ha de ser sempre la solució en democràcia.
Ens caldrà fermesa política davant la injustícia i davant el menysteniment de l’Estat, i continuar fent front a la repressió que hem patit també com a projecte polític.
Reivindiquem la bona política al servei dels ciutadans, recuperant el diàleg i la consecució de consensos amb els partits i amb la societat. Diàleg amb els partits independentistes, diàleg amb els no independentistes, diàleg amb l’Estat i amb les institucions europees i internacionals, diàleg amb els agents socials i diàleg amb la societat. Creiem en el diàleg com a força destinada a construir consensos.
Així mateix exigim aprovar una amnistia com a solució més justa i adequada: L’amnistia és imprescindible per poder avançar en la resolució del conflicte polític. Amb líders socials, polítics i altra ciutadania condemnada, investigada i represaliada judicialment no és possible un diàleg democràtic en igualtat de condicions entre totes les parts.
Recordem que el referèndum d’independència del dia 1-O no hagués estat possible sense la feina que institucions, càrrecs públics, entitats socials, partits
polítics i persones individuals van dur a terme en els anys anteriors. Molts d’ells han pagat i estan pagant molt car el seu compromís. Tots ells mereixen el nostre reconeixement més profund. Per ells, per nosaltres, pel nostre país, per Catalunya, cal seguir lluitant en el nostre anhel de llibertat.

A l’Ajuntament, feina com sempre! Reunions avui d’urbanisme i amb la Judith i la Leo marcant les parades de la Fira per diumenge. També van penjant les banderoles als carrers! I al migdia, anem a dinar al restaurant Ull de Llebre, boníssim!!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari