Divendres 14 d’agost: comencem la Festa Major emmascarada amb cercavila, pregó, sopar a la fresca i castell de foc

Divendres 14 d’agost: comença la Festa Major emmascarada!

Cada any hi ha nervis al començament de la Festa Major i, aquest any, s’hi sumen els nervis de garantir una Festa segura complint totes les mesures de prevenció de cara a la Covid- 19.
Fa uns dies vam contactar amb la Generalitat de Catalunya, el CECAT i PROCICAT, envinat-los la programació de la Festa Major amb totes les mesures. La seva resposta va ser que en el moment actual es poden realitzar tota mena d’activitats (a excepció d’activitats com discoteques, sales de festes i activitats amb pista de ball) sempre que complim les condicions que estableix la normativa general de prevenció de la Covid-19 (Resolució SLT 1429/2020 i obligatorietat de mascareta en espais públics) així com les condicions específiques que tenen alguns municipis (no és el nostre cas). Seguim l’actualitat cada dia per si hi ha algun canvi, però convençuts que la cultura, amb precaucions, és segura!

A les 7 de la tarda comença la cercavila des del carrer Sta. Cristina, una cercavila amb els grups bisbalencs. També és una cercavila diferent però, només pel fet de veure les entitats al carrer amb il·lusió a la mirada, ja ha valgut la pena! El Ball de Diables i de diablons passen tots emmascarats amb els tambors; el grup de geganters i grallers de la Societat van sense els gegants però amb la música de gralla i tambor, agafen els gegants davant la Societat per fer un ball. El Ball de Gitanes salten i ballen però sense pal i la Colla Castellera de la Bisbal-Els Bous, són a la cercavila acompanyats dels grallers però sense fer castells. La cercavila és tot un èxit!!

A dos quarts de 9 del vespre fem el pregó. No anem al balcó de l’Ajuntament amb la plaça plena de gent, sinó que anem al Centre Municipal de Cultura. Una estona abans el servei d’informació i inspecció municipal ja va prenent la temperatura als convidats i convidades i repassant la llista. A l’auditori, que és on es fa el pregó, hi som els regidors i regidores (no tots) del consistori, la tutora de 6èA, els nou alumnes que han preparat el pregó i dos familiars.
Per garantir les mesures, la resta de convidats són a la sala gran de la segona planta i segueixen el pregó des d’una pantalla gran. Aquests convidats són alumnes de 6è acompanyats d’un adult i representants d’entitats bisbalenques.
Els alumnes de 6è que s’han apuntat a fer el pregó ja estan nerviosos i a punt per començar! Podeu reviure’l en aquest enllaç i aquí teniu la meva presentació:
Bona tarda a tothom. Comença la Festa Major Emmascarada!
Dono la benvinguda a: Regidors i regidores del consistori; la Raquel, tutora de 6èA; mMares i pares dels pregoners i pregoneres d’enguany; als representants d’entitats que ens esteu veient en directe des de la pantalla instal·lada a la sala gran del CMC (de la Societat, de l’Associació de Dones la Roca Foradada, del grup de geganters i grallers de la Societat, de l’Associació de Gent Gran, del club d’escacs de la Societat i de les Corals Antistiana i Santa Maria); als alumnes de 6è i acompanyants que també esteu a la sala gran i la benvinguda a tots vosaltres que, des del mòbil, tauleta, ordinador o televisió esteu connectats en directe per gaudir d’aquest pregó emmascarat.
Qui ens havia de dir que el pregó es faria aquí i no al balcó de l’Ajuntament amb tots vosaltres a la plaça!
Vivim temps diferents i tots ens hem hagut d’habituar a aquesta nova realitat. Tenim un record molt especial per tots els bisbalencs i bisbalenques que fa un any ens acompanyaven per la Festa Major i que avui ja no hi són, un record molt especial per ells i elles.
Hi ha dies que es fa difícil aquesta nova situació però hem d’anar endavant, amb voluntat i esperança. Avui comença la Festa Major 2020.
És la Festa Major de la Bisbal, de tot el municipi. És la Festa Major del nucli, de l’Ortigós, del Priorat, de la Miralba, de Can Gordei, de l’Esplai, de la Masieta i de Santa Cristina.
És una festa diferent, ‘Emmascarada’. El programa també és molt diferent del d’altres anys, amb força canvis i molts actes que no es poden dur a terme a causa de la situació actual, però ens hem d’adaptar i reinventar, sense deixar de caminar endavant.
I, precisament, amb aquesta voluntat d’anar endavant, des de l’equip de govern no hem volgut deixar de celebrar la nostra festa, encara que enguany sigui molt diferent de la d’altres anys.
I ho hem fet amb responsabilitat i amb optimisme perquè creiem fermament que la cultura és segura. A més, una vegada hem tingut confeccionat el programa de Festa Major, l’hem fet arribar a la Generalitat de Catalunya al CECAT i al PROCICAT.
Ens han informat que no és necessària cap autorització per realitzar totes les activitats programades per la Festa Major, perquè no som un municipi que tinguem condicions específiques. Ens informen que en el moment actual es poden realitzar aquestes activitats sempre que complim les condicions que estableix la normativa general de prevenció de la Covid-19.
Des de la regidora de festes i la resta de l’equip de govern, impulsem una Festa Major Emmascarada i segura. Serà una festa diferent però esperem que la gaudiu. Us recordem que en tots els actes serà obligatori dur la mascareta i us animem a què porteu les mascaretes confeccionades especialment per la Festa Major, amb motius dels elements de cultura popular bisbalenca .
Hem de preservar les mesures de distanciament amb les altres persones tant a les activitats al carrer com a l’envelat. A l’envelat, els que heu reservat assistència, seureu de forma individual i, entre les cadires, hi haurà la distància que marca la normativa. En el cas dels actes que es duran a terme al carrer, apel·lem a la vostra responsabilitat.
Recordeu, la Covid-19 no ha marxat, segueix entre nosaltres. Per això és important ser-ne conscients i mirar d’afrontar l’etapa de represa o nova normalitat amb optimisme però amb precaució. Tingueu-ho present durant la festa major i recordeu que cal portar la mascareta, preservar les distàncies i rentar-se les mans de forma freqüent.
Comença la Festa Major!
Avui hem gaudit d’una cercavila sense actuacions, però una cercavila emmascarada amb les nostres entitats de cultura popular: la música dels grallers i tabalers de la Societat amb els geganters, els tambors del Ball de diables i diablons, el ball i música de les Gitanes i la colla castellera acompanyada de gralles. Gràcies!
Abans de presentar-vos el pregó d’avui, permeteu-me els agraïments que, enguany, són més especials que mai:
Agraïment a les entitats que heu portat i porteu la música i l’alegria al carrer: la Colla Castellera, el Ball de Gitanes, el Ball de diables i ball de diablons i grup de geganters i grallers de la Societat. A les Corals Antistiana i Santa Maria que demà cantaran a l’ofici solemne de Festa Major i organitza el concert de diumenge. Al club d’escacs pels escacs a la fresca , a Joventut Bisbalenca pel partit de Festa Major que, tot i que serà a porta tancada, segur que serà un gran partit, i a l’ADF Clot de Bou per estar avui atents mentre dura el castell de foc
– Agraïment als treballadors i treballadores de l’Ajuntament que feu tota la feina perquè gaudim de la festa, una feina que no sempre es veu: disseny del programa i les mascaretes, preparar llums i so, montar escenari, posar les banderes, netejar i desinfectar cadires, control d’accés a l’envelat i seguiment dels actes del carrer, etc
– Agraïment a tots vosaltres que ens heu fet confiança i que participeu i participareu de la festa
– Agraïment a la direcció de l’escola, a l’Àngel Espinosa, i sobretot agraïment als tutors de 6è: la Raquel i el Yerai per acompanyar els pregoners amb videotrucades
– I finalment vull fer un agraïment als companys i companyes de l’equip de govern per ser-hi sempre
Ara és el moment del pregó i, com que l’any és especial, el pregó també ho és! Tots hem viscut uns mesos complicats i diferents pel confinament, però encara l’han viscut més diferent del que tocaria els alumnes que acaben cicle de primària, de la ESO i de Batxillerat.
La majoria dels alumnes de 6è de l’escola Ull de Vent porten 9 anys amb els mateixos companys, alguns fins i tot més anys perquè ja anaven a la llar d’infants la Oreneta. Al setembre començaran a l’institut i deixaran d’anar a la mateixa classe que aquests últims anys. El confinament els ha enganxat l’últim trimestre del curs i, com ens explicaran després, ha suposat que no han pogut fer el comiat que desitjaven i es mereixen.
Per aquest motiu els vam proposar ser els pregoners de la Festa Major emmascarada. Els tutors els han acompanyat en la preparació. Torno a agrair-vos-ho Raquel i Yerai, perquè som conscients que esteu de vacances i que els heu ajudat i acompanyat totes aquestes setmanes.
Ara començarà el pregó amb l’Arnau, el Xavi, la Flor, la Sara, el Guillem, l’Iván, la Laia, el Samuel i el Magí.
Esperem que l’any vinent puguem tirar endavant les propostes i actes que enguany no s’han pogut dur a terme. Gaudim de la Festa Major amb optimisme i responsabilitat! Visca la Bisbal del Penedès i la nostra Festa Major!
Un fort aplaudiment pels pregoners i pregoneres. Endavant!”
Felicitats pel pregó!

Sortim i ja anem a preparar el sopar a la fresca. Gran iniciativa copiada de la organització del barri de Baix! Som prop de 400 veïns i veïnes que sopem al carrer, repartits pels diferents carrers amb familiars o amics.
Molt bon vespre i més quan sentim que s’acosta la Banda de música de la Verge de la Misericòrdia, de Reus.
Acabem el sopar i anem cap a l’era de batre per gaudir del castell de foc. Ara feia anys que no en fèiem a la Bisbal, però aquest any perquè cadascú el pot veure des de casa seva i evites aglomeracions. Molt xulo el castell de foc!!

Gran dia de vigília i d’inici de la Festa Major!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

 

Share

Deixa un comentari