Dilluns 8 de juny: arriba la sentència que condemna a l’ex-alcalde Puigibet, d’ERC, per prevaricació

Dilluns 8 de juny, confinament: arriba la sentència que condemna a l’ex-alcalde Puigibet, d’ERC, per prevaricació

Aquest matí fem pública la notícia sobre la sentència que fa pocs dies que coneixem.
El 2012 els regidors de CiU de La Bisbal vam presentar querella contra l’alcalde d’ERC Josep Ma Puigibet Mestre. El motiu: no donar-nos còpia de les actes de les Juntes de govern local des del 2007 i signar un Decret contrari a la llei perquè no els les donessin.
La normativa exposa clarament que les actes de Junta de Govern Local han de ser públiques i que els regidors de la oposició també poden accedir-hi. Si els regidors no tenen accés a les actes, no poden exercir la seva tasca de seguiment i de fiscalització de l’acció de govern. Cal tenir en compte que les actes s’envien des de l’Ajuntament a altres organismes i, per tant, reenviar-ho a la oposició suposava senzillament enviar un correu.

La sentència condemna a Josep Ma. Puigibet Mestre, ex-alcalde d’ERC, a quatre anys, quatre mesos i quinze dies d’inhabilitació especial per a treball o càrrec públic per un delicte de prevaricació administrativa (art. 404 CP) i al pagament de la meitat de les costes (les costes no es podran taxar fins que la sentència sigui ferma). La sentència no és ferma, ja que es pot apel·lar a l’Audiència Provincial, i la condemna no es farà efectiva fins que la mateixa sigui ferma.
Prevaricació administrativa perquè tot i coneixent que està cometent una injustícia, dicta una resolució arbitrària en un assumpte administratiu.
El jutge considera provat que Puigibet va cometre el delicte al privar als regidors de CiU, a l’oposició, de la còpia de les actes de la junta de govern des de l’any 2007 i que es va plasmar en el Decret d’Alcaldia de data 9 d’agost de 2011 que la sentència qualifica com a “una actuación de ilegalidad palmaria, patente, evidente, esperpéntica y grosera, que en base a una fundamentación jurídica totalmente genérica (se cita el art. 41.1 y 2 del RD 2568/1986, de 28 de noviembre, y en general también la Ley 7/1985, de 2 de abril y el Decreto Legislativo 2/2003, de 28 de abril) que lo que pretende es revestirla falsamente de legalidad”.
Tant l’ex-alcalde d’ERC com el seu equip de govern i simpatitzants haurien de saber que cadascú és responsable dels seus actes i que, quan no s’actua conforme a la llei, té conseqüències que s’han d’assumir. La justícia arriba, tard o d’hora.

Com comença: El 2007 el grup municipal de CiU passem a la oposició i governa ERC amb pacte amb ADMC i creen Junta de Govern local al desembre de 2007.
A partir de la data de creació, des del grup de CiU demanem còpia de les actes de Junta de Govern, que entrem a registre i adreçades al secretari. Durant tota la legislatura de 2008 a 2011 no rebem cap acta de la Junta de Govern. Per tant, estem tota la legislatura sense poder tenir cap mena d’informació sobre aquestes propostes pagaments de factures, … i això que també ho demanàvem als Plens ordinaris i fins i tot ho vam enviar al Síndic de Greuges. El Síndic no va aconseguir aclarir-ho amb l’alcalde d’ERC i va publicar, al seu informe anual, la seva manca de col·laboració.
El 2011 (Ferran Garcia, Pere Saumoy, Ma Carmen Burgos i jo mateixa) comença una altra legislatura, governada amb majoria absoluta d’ERC, i seguim sense rebre les actes.
En un dels plens ordinaris del 2012, on es dóna compte dels Decrets d’alcaldia, veiem que l’alcalde d’ERC ha signat un decret dient que no ens donin les actes (quan no les donava des del 2007!) i també veiem un informe de secretaria on diu la obligatorietat d’entregar les actes. Això ja és prevaricació directa i clara, per nosaltres, perquè signa un document contrari a la llei essent conscient que és contrari a la llei i iniciem la tramitació de la querella.
Al cap d’unes setmanes de presentar la denúncia, comencem a rebre actes per correu electrònic, les que van aprovant però seguim sense cap acte del 2007 fins a 2012. Coincideix en el moment en què el Sr. Puigibet va rebre la notificació de la querella, no sabem del cert si va ser aquest el motiu d’enviar-nos els correus.
De la querella presentada, i pagada de la butxaca pels regidors de CiU, passen els anys i no és fins 7 anys més tard que se celebra el judici: el dia 2 de maig de 2019, unes setmanes abans d’eleccions municipals.
Realment un cas com aquest no caldria haver anat a judici ja que simplement feia falta el compliment de la llei per part de l’alcalde d’ERC i la voluntat de complir-la, però les seves actuacions ens han portat fins aquí.

Com es compleix amb la normativa des del 2015:
El 2015 vam entrar a govern el PDeCAT, amb pacte amb el PSC fins l’agost de 2018.
Des d’aquell moment que pengem les actes directament al portal de transparència del web de l’Ajuntament i són públiques per tothom des del moment de l’aprovació de l’acta.

És veritat que s’ha fet justícia i només per un fet de molts i molts d’anormals i greus d’aquells anys. Les lleis estan fetes per complir-les, però tota la normativa municipal no contempla què passa quan un alcalde, en el nostre cas el d’ERC, no la compleix i descobrim que no passa res. De tot el que hi va haver del 2003 al 2015 per part dels regidors i regidores d’ERC a la oposició i al govern (insults, faltes de respecte, mala gestió, irregularitats, manca total de transparència, …) només hem pogut recòrrer als jutjats per aquest tema de les Juntes de Govern.
O sigui, que no hi ha cap organisme ni cap control sobre el no compliment de la llei d’alguns alcaldes i hem de recòrrer als tribunals!
No ens donava les actes de Junta de Govern, quan la llei diu que sí, i hem hagut de presentar una querella, pagar de la nostra butxaca els advocats i esperar 8 anys perquè ens diguin que tenim raó, que no podia no donar-nos les actes de Junta de Govern i el condemnen per prevaricació a uns anys d’inhabilitació. No era més senzill que, quan vam fer saber (al Síndic, a Administració local, al partit d’ERC, …) que no complia amb la llei, que algú el fes creure?
S’han de canviar moltes coses i hem de tenir més memòria perquè no ens torni a passar.

Aquesta és la gran notícia d’avui, i molt esperada i a la que ens alegrem! Però avui seguim fent feina.
Al matí una reunió dels alcaldes de l’ABS del Vendrell per la desescalada prevista per Santa Tecla als diferents municipis. En un o dos dies podrem anunciar bones notícies!

Per la tarda primer el Feliu i jo ens reunim amb la junta de l’Associació de veïns de l’Esplai, per parlar de les festes i de temes de l’Esplai.
I a les 7 de la tarda celebrem Junta de Govern, a distància també. Una junta amb 33 punts a l’ordre del dia, que explicaré demà. Considero que avui ja hi ha prou informació!

Acabem el dia amb reunió de treball de l’equip de govern.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari