Dimecres 16 d’octubre: delimitació municipal entre Masllorenç i La Bisbal, Mancomunitat Penedès-Garraf, Consell d’alcaldes i aprovem per Ple la Moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

Dimecres 16 d’octubre: delimitació entre els termes municipals de Masllorenç i La Bisbal, reunió amb la Mancomunitat Penedès Garraf, Consell d’Alcaldes i Ple extraordinari i urgent

Comencem el dimecres amb la reunió amb l’Ajuntament de Masllorenç i l’Institut Cartogràfic de Catalunya, per la delimitació dels termes municipals entre els dos municipis, dins el treball de la Generalitat del mapa de Catalunya amb delimitacions i fites actualitzades.
Tenim sobre la taula l’estudi que ha realitzat per l’Institut Cartogràfic de Catalunya sobre la definició de la línia de límit entre Masllorenç i La Bisbal, a partir de l’acta d’atermenament de 10 de juny de 1921. Són 5 fites entre els dos municipis.
La sessió es fa a la sala de Plens de l’Ajuntament de La Bisbal i hi assistim l’alcalde de Masllorenç Joan Miró, una regidora, l’arquitecta i el secretari, i per part de La Bisbal la regidora Leo Uceda, la secretària i una servidora. També assisteixen uns quants dels veïns convocats, que són dels que tenen propietats als límits dels dos municipis. Després d’examinar-ho tot, signem l’acta de delimitació que no té modificacions.

I de La Bisbal marxem cap a Vilafranca a una reunió amb la Mancomunitat Penedès-Garraf. Avui anem al CAD (Centre d’acollida d’animals de companyia) i hi parlem de la recollida de gossos, control de colònies de gats i temes de sanejament. És un gran centre, amb recursos, personal i voluntariat on acullen, tracten i donen en adopció als animals de companyia. Uns grans professionals! Tots aquests serveis que avui hem parlat suposaran una gran millora per la Bisbal!

A les 7 de la tarda tenim Consell d’alcaldes al Consell Comarcal del Baix Penedès. Avui tractem cinc temes, on cal destacar el conveni per ocupació pel 2020 i els serveis d’arquitectes i enginyers pels municipis que ho sol·licitin. Acabem el Consell d’alcaldes a 1 quart de 9 del vespre i marxo cap a la Bisbal.

Marxo ràpid perquè a les 9 del vespre celebrem el Ple extraordinari i urgent per aprovar la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra les persones jutjades per organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. ÉS la moció que han preparat conjuntament l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) i que han ofert als Ajuntaments catalans per aprovar-la per Ple.
Primer hem votat la urgència del Ple ja que, segona la normativa, al no convocar el Ple amb dos dies sencers entremig perquè el vam convocar ahir, per poder debatre i votar els punts, hem de votar la urgència.
Una vegada aprovada la urgència, he llegit la moció i després ha estat el torn de debat. Només destaco la malícia, demagògia i falta de respecte que ha mostrat la regidora d’ARA La Bisbal vers els presos polítics i la sentència. I ho destaco perquè quan parlava, m’ha recordat a discursos i intervencions d’altres partits que no tenen representació a la Bisbal i que no fa masses anys que es van crear.
L’important és que la moció s’ha aprovat per 8 vots a favor (6 de Compromís amb la Bisbal, 1 d’Units per la Bisbal i 1 d’ERC) i 3 vots en contra (2 del PSC i 1 d’ARA). La moció és la següent:

MOCIÓ DE RESPOSTA A LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM I PER DEMANAR L’AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D’AUTODETERMINACIÓ
Definitivament, la democràcia a l’Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó. I Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila han estat condemnats per desobediència amb multes econòmiques i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.
Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col•lectives. El judici i la sentència ens han conduït a un estat d’absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l’aparell de l’Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència. I, al mateix temps, avui tornem a constatar que les forces polítiques de l’Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte.
Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l’amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides.
Reprovem l’actitud sostinguda de l’Estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la ciutadania, per via dialogada i pacífica. Convé recordar, per exemple, que, el maig d’aquest any 2019, el grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides va fer pública una resolució que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat de forma immediata l’Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven a presó preventiva.
L’incompliment d’aquesta resolució va ser una mostra més que l’Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l’autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu. Per això la denunciem, perquè, malauradament, ens recorda etapes autoritàries en què no hi havia garantits els drets polítics ni les llibertats de la major part de la ciutadania.
Reivindiquem justícia, i ens disposem a liderar de nou la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats. La situació d’excepcionalitat que estem vivint, agreujada especialment per la confirmació de la sentència, afecta tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país i de totes les persones que hi vivim.

I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que el ple adopta els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.
SEGON. Reclamar la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data.
TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.
QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.
CINQUÈ. Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.
SISÈ. Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat.
SETÈ. Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar
la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.
VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de La Bisbal del Penedès, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.
NOVÈ. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.
DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari