Dijous 10 d’octubre: visita a l’exposició “Moda i modistes” al Museu d’Història de Catalunya

Dijous 10 d’octubre: visita a l’exposició “Moda i modistes” al Museu d’Història de Catalunya

Aquest matí les tres dones de Cal Colet anem d’excursió a Barcelona, al Museu d’Història de Catalunya, al Palau de Mar, per visitar l’exposició “Moda i modistes”. Els que ens coneixeu sabeu que la besàvia, àvia i mare eren modistes a la Bisbal, la mare ara no fa de modista per la gent però sí per casa. Recordo, amb l’àvia i la mare a casa, veure gent entrant per prendre mides, per triar la roba amb les mostres que deixava el viatjant una vegada al mes, per emprovar-se, … El cosidor sempre ple de roba, fils,agulles i gent.
Mai m’ha agradat cosir però sí que m’ha agradat i m’agrada aquest ambient, la roba, la moda, … suposo que és per veure-ho des de petita a casa.
Doncs avui fem aquesta excursió a l’exposició, que és fruit de la col·laboració entre el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Antoni de Montpalau per, com expliquen a la introducció de l’exposició, “posar en valor el treball de les modistes al llarg del segle XX. Un ofici, desplegat sobretot per dones, que va ser una plataforma d’emancipació femenina en el camp laboral i empresarial, i també el creatiu. A més, les modistes serien les grans difusores de la moda i, amb la seva activitat, mourien una part molt important de la indústria tèxtil i del comerç. El seu intens treball requeria coneixements, destresa i dedicació, i sovint ha quedat amb prou feines visible, al marge dels noms dels grans dissenyadors i de les marques. Moda i modistes presenta una mirada àmplia a l’obra i la trajectòria de tantes i tantes dones que, sovint, han restat en l’anonimat més enllà de la memòria oral familiar respectiva o del record, cada vegada més apagat, de la seva antiga clientela.”
Amb el pret-a-porter van desaparèixer les modistes als pobles, modistes per fer-te una peça de roba sencera des de triar la roba, fer el patronatge i confeccionar-la, perquè a les botigues i mercats ja es troba roba acabada de molta varietat, no sempre amb la mateixa qualitat, però sí més econòmica per uns moments que vivim on volem canviar sovint de roba i només es pot fer si la comprem feta.
Doncs aquesta exposició retrata molt bé les modistes de pobles i ciutats de finals del segle XIX i el segle XX a Catalunya, ja que veiem patrons, les acadèmies de “Corte y confección”, explicacions de com aprenien i vivien les modistes, vestits de vàries èpoques, estils i qualitats, … La veritat és que és molt recomanable!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari