Dimarts 1 d’octubre: dos anys del referèndum per decidir el nostre futur

Dimarts 1 d’octubre: acta de delimitació amb Banyeres i manifest pel 2n aniversari de l’1 d’octubre

A les 10 del matí la secretària, la Judith i jo anem a l’Ajuntament de Banyeres. El motiu és la delimitació dels termes municipals entre la Bisbal i Banyeres. Des del Departament d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya s’estan duent a terme expedients de delimitació de municipis de Catalunya, alguns dels quals tenen a veure amb la delimitació de la Bisbal amb altres municipi. Durant el 2018 vam participar en tres expedients de delimitació, del terme de La Bisbal del Penedès amb Rodonyà, amb el Montmell i amb Llorenç.
Avui ens reunim a l’Ajuntament de Banyeres per la delimitació entre els termes dels dos municipis. L’Institut Cartogràfic de Catalunya ha realitzat un estudi sobre les fites i la línia de delimitació d’ambdós municipis, a partir de l’acta d’atermenament de 19 de maig de 2009, en què es localitzen les fites reconegudes en aquesta acta. Aquesta línia, que compta amb 2 fites, està situada en el torrent de Sant Marc i la riera de l’Albornar. Signem l’acta de conformitat i posteriorment els dos ajuntaments hem d’aprovar-la per Ple.

Avui fa dos anys de la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre de 2017, un dia que no oblidarem mai i que ha significat un abans i un després. ho tenim molt present cada dia perquè els presos i preses polítiques hi són injustament empresonats per deixar votar i això no ho oblidem.
Des de l’ACM (Associació Catalana de Municipis i Comarques) s’ha elaborat un manifest que s’ha fet arribar a tots els ajuntaments catalans i és el que hem llegit a la Bisbal a les 20:30h. Es reivindica la data de l’1 d’octubre “com a expressió democràtica de la legítima aspiració del poble a decidir el seu futur” i també es demana que s’arxivin les causes obertes en relació a l’1-O i que s’absolguin els presos i exiliats polítics.

Aquest és el manifest:
Manifest del món local en el segon aniversari del primer d’Octubre

El primer d’octubre de 2017 Catalunya va defensar la democràcia amb l’exercici del dret a votar com a instrument per a garantir que els ciutadans del nostre país puguem decidir lliurement el nostre futur.
Els ens locals del nostre país vam donar suport al Govern de la Generalitat i al Parlament, però sobretot als ciutadans i ciutadanes de Catalunya que d’una manera pacífica van voler expressar la seva voluntat lliurement. Aquesta data va tenir com a resposta des del mateix dia la repressió i l’aplicació de l’article 155 per anul·lar les institucions catalanes.
Dos anys després, la ciutadania manté ferma la voluntat democràtica del dret a l’autodeterminació i l’Estat no ha fet res per solucionar dialogadament la situació. Lluny d’això, hem assistit a una persecució policial i judicial constant a ciutadans, entitats socials, electes locals i als nostres representants al Govern i al Parlament.
No deixarem de denunciar que aquesta persecució ha portat a l’exili i a la presó a les persones que com a representants nostres van defensar des de la societat civil i les institucions la celebració del primer d’octubre. A més, davant la imminència de la sentència del judici celebrat al Tribunal Suprem, cal denunciar que els gairebé dos anys de presó preventiva suposen una vulneració flagrant de la presumpció d’innocència i un patiment per als presos polítics i les seves famílies que ja no es pot rescabalar.
A nivell local, inicialment la fiscalia va dirigir les acusacions contra més del 70% dels alcaldes del nostre país. També dos anys després, es segueixen instruint penalment causes contra alcaldes i alcaldesses que l’únic que van fer és estar al costat de la ciutadania i les nostres institucions.
L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ens ratifiquem en reclamar una solució política i no policial i judicial a la situació de Catalunya. Alhora, reclamem un paper actiu de les administracions locals en el disseny de l’estratègia del futur polític del nostre país.
Constatem amb preocupació que des de l’Estat es reiteren actuacions que volen criminalitzar el moviment independentista, que sempre ha estat cívic, democràtic i pacífic. Per tot això, en el segon aniversari del referèndum del primer d’octubre de 2017, els ajuntaments de Catalunya reivindiquem aquesta data com a expressió democràtica de la legítima aspiració del poble de Catalunya a decidir el seu futur. Al mateix temps, donem ple suport a les nostres institucions, Parlament de Catalunya i Govern de la Generalitat, en totes aquelles iniciatives que duguin a terme per a donar continuïtat al referèndum del primer d’octubre.
També sol·licitem que es deixin sense efecte i s’arxivin les causes obertes en relació al primer d’octubre i que només una sentència absolutòria pot fer justícia als presos polítics que porten gairebé dos anys en presó preventiva i també als exiliats.
Finalment, ens adherim a la declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya del proppassat 26 de setembre denunciant la voluntat de criminalització del moviment independentista per part de l’Estat Espanyol i que es deixin de vulnerar drets fonamentals i la presumpció d’innocència per part de jutges i policies. I instem als grups parlamentaris, als partits polítics i als representants de la societat civil a comptar amb la participació activa dels ens locals en el disseny del futur polític del nostre país.
Visca la llibertat i visca Catalunya

Acabem cantant els segadors amb un fort record pels nostres presos polítics.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari