6 i 7 d’abril: cap de setmana de calçotada, de conèixer les plantes medicinals i comestibles del nostre entorn i una ruta històrica als escenaris de la batalla de l’Ebre

6 i 7 d’abril: cap de setmana de calçotada amb la colla i e cultura, història i territori.

El dissabte 6 d’abril al migdia fem la calçotada anual de tota la colla. El dia a dia ens pot a tots i hem de fixar trobades per veure’ns! Avui no hi som tots però els que estem a la calçotada ens ho passem molt bé! Els amics i amigues de sempre, de la Bisbal, posant-nos al dia i compartint converses, rialles i un bon dinar!

Marxo durant la sobretaula perquè a les 5 de la tarda ja sóc davant el CMC on, una cinquantena de persones, fem una caminada amb en Joan Rovira que ens explica les flors i plantes medicinals i comestibles que tenim per la zona. Passem pel torrent i per camins, llocs on hi he passat de sempre i on la majoria quedem parats de saber la riquesa de la naturalesa del nostre voltant!
El Joan és un pou de saviesa i ens explica moltes i moltes flors i plantes com es poden menjar, com es cullen, …
De la caminada anem al CMC perquè la Ma. Pilar López Serra ens presenta el llibre” Flora medicinal del Penedès: plantes remeieres de camps, vinyes i marges“, amb col·laboracions de moltes persones i, entre elles, el Joan Rovira i l’Heribert Ventosa. És un llibre molt interessant el que ens presenta, i estem molt atents quan ens parla de la farigola: quan collir-la, a quins indrets, com, quina no hem de collir, com hem d’anar vestits, com la podem prendre, … Ens estaríem hores i hores escoltant-la! Al sortir compro el llibre i em trobo amb la gran sorpresa que ens regala un llibre per la biblioteca. Gràcies Pilar!

Diumenge 7 d’abril a quarts de 9 del matí marxem a una excursió a l’Ebre sobre la batalla de l’Ebre. Una excursió organitzada per l’Associació de Dones la Roca Foradada i la regidoria de cultura de l’Ajuntament.
Anem amb autocar i, quan arribem a Miravet, ja ens esperem l’Andreu i la Maite de “Terra enllà“, els guies que ens acompanyaran tot el dia per les terres de l’Ebre.
Ens parlen de la Guerra Civil, de la batalla de l’Ebre, com es va viure a Miravet, d’on venien els soldats, com eren, …Després anem a Corbera d’Ebre on visitem el poble vell, un escenari on no hi ha passat el temps després dels bombardejos.
De Corbera anem a fer un tast de vins i visita a Heretat Artès, una bodega enmig de les vinyes amb una fantàstica vista de la serra de Pàndols i la serra de Cavalls, on es va desenvolupar bona part de la batalla de l’Ebre.
Ja anem cap a dinar a Gandesa amb un menú basat en el que menjaven els soldats però adaptat a avui. Un dinar deliciós amb una explicació per cada plat.
Ha estat un dia fantàstic, un dia on he conegut una mica més sobre la història recent i propera, on moltes famílies van patir. Tot avui que penso molt en el meu padrí, en Ramon Ferré, que va estar a la batalla de l’Ebre. No me’n va parlar mai i entenc que volgués tirar endavant i no remenar l’època en què, com molts, van perdre la joventut i van haver de viure experiències no buscades.
La memòria història és una obligació per tots nosaltres, hem de conèixer i aprendre del passat per construir un millor futur. Moltes gràcies Judith, Jordi i l’Associació de Dones per organitzar aquest viatge d’avui!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari