Dilluns 17 de desembre: dinar de Nadal del servei Bon Dia i Ple ordinari per la tarda

Dilluns 17 de desembre: dinar de Nadal del servei Bon Dia i Ple ordinari per la tarda.
Bon dia1
El servei Bon Dia es va crear el 2016 i, des de la seva creació, cada vegada hi ha més usuaris i usuàries i més voluntàries. La Judith, des de la regidoria de Gent Gran és qui organitza i gestiona amb gran èxit aquest servei tant important!Bon dia3
Ja he explicat vàries vegades que les voluntàries truquen cada dia als usuaris que estan apuntats al servei, truquen de dilluns a divendres i parlen una estona. Pot semblar que no és res, però si veiéssiu les cares dels usuaris i usuàries i com esperen cada dia la trucada, us adonaríeu que és un gran servei. I tot això gràcies a les voluntàries: Maria M., Roser, Àngels, Cristina, Esther C., Rosa, Esther V., Montse, Tresa, Rosa A., Maria R., Felissa, Ruth, Puri i Dolors. Unes dones molt animades i amb una gran solidaritat que dediquen un matí a la setmana a fer les trucades. Moltíssimes gràcies a totes per la vostra generositat!
Des que va començar el servei Bon Dia, que es fan dues trobades l’any una a l’estiu i una per Nadal. És quan es veuen usuaris i voluntàries i compartim una bona estona. Avui hem fet una fideuà (de l’Ull de Llebre) al Racó de la Gent Gran. Ha estat un gran dinar amb una companyia immillorable!

A les 19:00h celebrem Ple ordinari, l’últim Ple ordinari de l’any. El Pere no ha pogut venir per problemes d’última hora i hem sigut 10 regidors al Ple. A continuació teniu el resum i us demano que us fixeu sobretot en el punt 2 de l’ordre del dia que, al final, torno a comentar:
No s’aprova l’acta del Ple ordinari de setembre, pels vots en contra d’ERC i la regidora no adscrita
No s’aprova, pels vots en contra d’ERC i la regidora no adscrita, la modificació del reglament que regula les prestacions econòmiques d’urgència social que tenen la finalitat d’atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiquesPle1
El reglament es va aprovar per acord de Ple del 19 de desembre del 2016 i es va modificar al Ple de 18 de març de 2018 on es va aprovar per unanimitat (ERC i la regidora no adscrita l’aproven al març i ara no aproven millorar-lo!).
Aquesta modificació és per incorporar les ajudes a famílies en situacions socioeconòmiques desfavorides per l’adquisició de llibres de text, transport escolar intramunicipal i quota de l’Ampa i també incloure el pagament dels rebuts de l’IBI.
El reglament inicialment regula els ajuts puntuals per subministraments bàsics com l’aigua i la llum i comptadors solidaris.
Els ajuts per despeses d’ensenyament com són els llibres, transport escolar i quota de l’AMPA, es feia via subvencions que suposa modificar cada any les bases i després fer la convocatòria, el que provoca que una família que vingui una vegada començat el curs, ja no pot optar a aquesta subvenció.
Per altra banda, aquests ajuts es resolien en una mesa per aquestes subvencions mirant només la documentació aportada.
Amb aquesta modificació volem ampliar-ho i atorgar aquests ajuts durant tot l’any però amb un pla de seguiment i de treball a complir, anant de costat amb serveis socials i el servei d’ocupació. És un ajut social i, a canvi ha de seguir un pla de formació i ocupació sempre acompanyat dels professionals.
Es passa de ser una subvenció escolar per famílies desafavorides a un ajut escolar amb acompanyament i ajuda a la família perquè busqui feina o es formi o busqui vivenda perquè pugui sortir de la situació actual.
Tots aquests ajuts es valoraran a la taula social que es reuneix cada mes, amb Serveis socials del Consell comarcal i el servei d’ocupació municipal.
També canviem el dia de les reunions mensuals que seran en dimarts en comptes de dimecres.

–  S’aproven per unanimitat les actes de delimitació dels termes municipals de la Bisbal i el Montmell, Llorenç i Rodonyà
La Comissió de Delimitació Territorial, de la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat , ha iniciat varis expedients de delimitació de termes municipals en el marc de l’elaboració del Mapa Municipal de Catalunya.
Entre setembre del 2018 i març d’aquest any, vam aprovar per Ple crear les Comissions de Delimitació municipal per la Bisbal i Llorenç, la Bisbal i Rodonyà i la Bisbal i Montmell. Per part de l’Ajuntament la Comissió estava formada pel secretari, l’arquitecte, els regidors Maguy Antolín i Pere Saumoy i jo mateixa, que som els que vam signar les actes els dies que ens vam reunir.
En les actes que avui posem a votació, hi van assistir membres dels equips de govern dels altres ajuntaments, tècnics municipals, representants i tècnics de la Generalitat i l’Institut Cartogràfic i propietaris de les finques afectades per les delimitacions existents.
En data 3 de maig de 2018 es va celebrar la Comissió de Delimitació municipal entre l’Ajuntament de La Bisbal i l’Ajuntament de Llorenç.
Els documents de partida que es van utilitzar eren del 1.919. Es reconeixen les fites i no se’n modifica cap.
En data 10 de maig de 2018 es va signar l’acta de les operacions de delimitació amb l’Ajuntament de Rodonyà.
Per la delimitació amb el municipi del Rodonyà els documents de partida que es van utilitzar eren del 1921.
S’accepten les fites dels termes, que són les mateixes, i s’adequa la línia del terme a la realitat geogràfica del moment, sense que això suposi cap modificació del traçat.
En data 15 de maig de 2018 es va signar l’acta de les operacions de delimitació amb l’Ajuntament de Montmell.
Per la delimitació amb el municipi del Montmell els documents de partida que es van utilitzar eren del 1921.
S’accepten les fites dels termes, que són les mateixes.
Ple2
S’aprovar per majoria l’adhesió de l’Ajuntament a l’AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà)
L’AMTU és una associació de municipis, que treballa per la millora de la mobilitat i de les infraestructures de transport públic d’arreu de Catalunya.
L’AMTU dona suport tècnic, jurídic i administratiu als seus associats en matèria de mobilitat, infraestructures i transport públic.  Té 100 entitats associades: 97 municipis i 3 Consells Comarcals. Els objectius de l’AMTU són: assolir un finançament estable pels municipis associats, per tal que puguin fer front al manteniment i la millora dels seus transports públics, la dotació de més i millors infraestructures, i el mutu ajut, formació, informació i coordinació entre els seus associats, per tal que el transport públic i la mobilitat sostenible guanyin protagonisme, usuaris i prestigi social.
El transport urbà és un servei molt important però que no és competència directa de l’Ajuntament perquè no tenim més de 5.000 habitants. Tot i la voluntat d’oferir el millor el servei, ens cal el suport jurídic i professional que ens ofereix AMTU.
Pel 2019 la quota d’associats a l’AMTU és de 472€, una quota que ens permet tenir el suport tècnic, jurídic i administratiu en temes de mobilitat i transport públic.

S’aprova per unanimitat el conveni amb FCC Aqualia SA per crear un fons de solidaritat per a garantir l’accés a l’aigua potable en compliment de la normativa de pobresa energètica
El mes de març d’enguany es va modificar, per Ple, el Reglament de prestacions d’urgències socials complint amb la normativa de pobresa energètica.
Ara portem al Ple el Conveni per a la creació d’un fons social de solidaritat per a garantir l’accés d’aigua potable a tots els ciutadans i compliment de la normativa en matèria de pobresa energètica per part del Ajuntament de la Bisbal del Penedès i la concessionària del servei d’aigua potable, FCC Aqualia SA, donant compliment al previst en l’article 6.3 de la Llei 24/2015, d’aplicació de les mesures d’atenció solidària relacionades amb el subministrament bàsic d’aigua a persones físiques i unitats familiars en risc d’exclusió residencial.
Aqualia aporta 3.500€ a aquest Fons Social, al que l’ajuntament per aquest 2018 ja l’havia proveït per fer front als casos sorgits fins ara.

S’aprova per majoria la moció per denunciar el bloqueig jurídic del tribunal constitucional i de suport als presos polítics que fan vaga de fam
Moció que presenten AMI i l’ACM als Ajuntaments per denunciar el bloqueig del tribunal constitucional i de suport als presos polítics que fan vaga de fam. El text és el següent:
“Catalunya pateix una vulneració dels Drets humans fruit de l’empresonament injust i injustificat, des del 16 d’octubre de 2017, primer dels presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i al cap d’uns dies, dels representants del Govern de Catalunya, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Altres representants polítics, com el president Carles Puigdemont, els consellers Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel, van haver de marxar a l’exili davant la persecució judicial de tots aquells que van voler posar les urnes al servei de la ciutadania.
Durant tot aquest temps s’han vulnerat els drets civils i polítics amb una presó preventiva totalment indecent. Assistim a un estat judicial que vulnera drets com la presumpció d’innocència, els drets polítics i la llibertat, recollits en el Conveni Europeu de Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.  Aquesta vulneració queda reflectida en les diverses resolucions del Tribunal Suprem i de l’Audiència Nacional, que responen a una clara voluntat de castigar tots aquells que van promoure el dret a expressar-se democràticament en el referèndum del passat l’1 d’octubre de 2017.
El presos polítics han recorregut judicialment totes aquelles resolucions que vulneren els seus drets com a ciutadans. S’han presentat fins a 12 recursos d’empara davant el Tribunal Constitucional,  dels quals tots han estat acceptats però cap ha estat resolt. El primer recurs d’empara acceptat a tràmit pel Constitucional contra l’ordre de presó provisional decretada per l’Audiència Nacional es va presentar el 22 de novembre del 2017. Un any després, el Tribunal Constitucional no s’ha pronunciat, allargant deliberadament el procés. La Llei d’enjudiciament criminal i la doctrina del mateix Tribunal Constitucional estableixen que els recursos contra els escrits de presó provisional han de gaudir de tramitació preferent i s’han de resoldre en un termini màxim de 30 dies.
Tota aquesta demora, que no s’ha produït en altres ocasions anteriors, només busca bloquejar la possibilitat que els presos polítics puguin accedir a la justícia europea, i en concret al Tribunal Europeu de Drets Humans. És per aquest motiu, que el dissabte 1 de desembre els presos polítics, Jordi Sànchez i Jordi Turull, i dos dies més tard, Josep Rull i Joaquim Forn, van iniciar una vaga de fam des de la presó de Lledoners com a mesura de protesta per aquesta intencionada dilació judicial i la vulneració dels seus drets civils i polítics.
Amb tots aquests motius i antecedents, l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès acorda
PRIMER.- Donar ple suport a la decisió dels presos polítics, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, d’iniciar una vaga de fam.
SEGON.- Denunciar la vulneració dels drets civils i polítics dels empresonats i empresonades, pel referèndum de l’1-O a través d’una presó preventiva totalment injustificada que  vulnera el dret a la presumpció d’innocència i el dret a la llibertat
TERCER.- Denunciar que el bloqueig del Tribunal Constitucional en la tramitació dels recursos només busca evitar que els presos polítics puguin accedir a la justícia europea per endarrerir la seva posada en llibertat.
QUART.- Exigir una justícia que no obstaculitzi el dret a defensa de qualsevol persona acusada, que no bloquegi interessadament qualsevol recurs judicial ni l’allargui injustificadament. Demanem una justícia imparcial i que respecti els drets civils.
CINQUÈ.- Manifestar la voluntat de contribuir des d’aquest ajuntament a fer difusió dels motius i greuges que han portat als presos a realitzar la vaga de fam i a impulsar accions que amplifiquin les seves peticions de forma cívica i pacífica.
SISÈ.- Igualment, fer una crida a la ciutadania, entitats i col•lectius d’aquest municipi per tal que facin també un posicionament a favor dels presos polítics i les seves reivindicacions legítimes.
SETÈ.- Exigir que els presos polítics catalans tinguin un judici just, que es jutgi en un marc democràtic i on sigui real la imparcialitat de la justícia i la separació de poders de l’Estat.
VUITÈ.- Tot i que el motiu de la vaga de fam no és aquest, exigir, una vegada més, l’alliberament dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades que són perseguits per fomentar únicament la democràcia i la participació ciutadana basant-se en el dret a decidir, internacionalment reconegut.
NOVÈ.- Comunicar aquests acords al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat espanyol, al Tribunal Constitucional, al Tribunal Europeu de Drets Humans, al Parlament Europeu, a l’Oficina de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).”

S’aprova per unanimitat la modificació de crèdit del Pressupost en vigor, en la modalitat de suplement de crèdit, finançat amb càrrec a  majors ingressos efectivament recaptats sobre els totals previstos.
D’una revisió d’aquest any d’un ICIO de fa anys, s’ha fet una recaptació extraordinària de més de 284.000€. Com que BASE-Ingressos és qui fa la gestió de la recaptació de l’ICIO, tal i com es va aprovar dues legislatures anteriors, un percentatge d’aquest import és per BASE per la gestió de revisió i recaptació. Aquesta modificació de crèdit és per fer el pagament d’aquest percentatge, que surten dels ingressos de més recaptats.

Dono compte dels Decrets d’alcaldia signats des de l’últim Ple ordinari fins ara. Tots aquests decrets estan disponibles al portal de transparència des del mateix moment en què es signen.

– Informe d’alcaldia. Donar informació de dos temes: administració electrònica en els òrgans col·legiats i nova secretària-interventora.
Administració electrònica: en compliment de la llei 40/2015, d’1 d’octubre, del règim jurídic del sector públic, s’implementa l’administració electrònica als ens locals. El 2017 vam començar amb les convocatòries electròniques de les Juntes de Govern i pel Ple d’avui hem fet la convocatòria via electrònica.
Fer-ho de manera electrònica comporta comoditat, estalvi de personal i estalvi de paper.
Comoditat perquè podem rebre la convocatòria i tenir accés a les propostes i expedients des de qualsevol lloc a través d’un ordinador.
Estalvi de personal perquè no cal destinar una persona a trobar cada regidor perquè li signi la convocatòria i anar-hi vàries vegades si no el troba a casa seva.
I estalvi de paper perquè tota la documentació és en format digital, es pot consultar sempre i en qualsevol lloc i, per tant, no cal imprimir-la.
Nova secretària-interventora: el mes de setembre el Sr. Manel Pahissa va comunicar que a partir del mes de novembre anava, en comissió de servei, a un altre municipi. Per aquest motiu vam iniciar la convocatòria d’interinatge de la plaça de secretaria-intervenció.
Es van presentar 12 candidats a la convocatòria. Després del procés de selecció es va adjudicar la plaça a la Sra. Susanna Blasón Bayo, que prendrà possessió del càrrec de secretària-interventora el mes de gener.

Precs i preguntes
Es contesten les preguntes que els regidors d’ERC i la regidora no adscrita van formular a l’últim Ple. Els regidors d’ERC contesten a les preguntes que ha fet la ciutadania. Prenem nota de les preguntes que ens fan els regidors d’ERC i la regidora no adscrita per respondre

El que no podran justificar mai els regidors i regidores d’ERC i la regidora no adscrita és que al mes de març aprovessin un Reglament pels ajuts puntuals i per la creació d’una mesa social amb serveis socials i SOM Bisbal, i que avui votin en contra d’incorporar a aquest reglament, els ajuts escolars per les famílies desafavorides. En aquest punt els ha pogut més la rancúnia que el sentit comú. Però em quedo amb la bona feina que portem feta aquests anys, que pesa més que la seva ràbia i la seva ineptitud.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari