Dijous 13 de desembre: matí a la Generalitat per la sessió sobre el mapa municipal de Catalunya

Dijous 13 de desembre: matí a Barcelona i després acomiadar en Josep Rafecas que ens ha deixat.

Avui és Santa Llúcia, patrona de les modistes. Com que l’àvia i la mare són modistes, és un dia a recordar!

Mapa1De 10:00h a 13:00 vaig a Barcelona a la Generalitat, a la presentació de “El mapa municipal de Catalunya. Una eina de país”. Una sessió molt interessant amb les següents ponències:
– Presentació de la jornada a càrrec del Sr. Miquel Ángel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, i el Sr. Jaume Massó, director de l’institut cartogràfic i geològic de CatalunyaMapa2
– “Què és el mapa municipal de Catalunya“, Sra. Àngels Canals, sub-directora general d’Assistència jurídica i règim local
– “Delimitació municipal. Segles XX i XXI”, Sr. Jaume Massó
– “Els nous instruments per a la fixació de la línia de terme“, Sr. Francesc Carbó, cap de l’Àrea de cartografia de l’Institut cartogràfic i geològic de Catalunya
– “Una eina viva“, Sr Jaume Surroca, tècnic de la Direcció General d’Administració local
– Cloenda a càrrec de la Sra. Rosa Vestit, directora general d’Administració Local
Mapa4He après molt sobre com van començar a fer-se les delimitacions dels municipis i en quin moment estem. Els treballs de delimitació i aixecaments topogràfics es van fer a Catalunya entre el 1909 i 1930, amb uns treballs excel·lents on es descrivien les fites i les línies entre fites. Després, durantMapa3 la guerra i postguerra va quedar en l’oblit. No és fins el 1987 que la Generalitat escaneja i fotografia tot el fons documental de delimitació dels municipis que està dipositat a l’arxiu del “Instituto Geográfico Nacional” a Madrid.
Són uns treballs que es fan fins el 1992 aproximadament.
Del 2005 al 2015 comencen a fer-se replantejaments, que vol dir replantejar les línies del límit entre els municipis, a partir de les actes històriques i els seus corresponents quaderns topogràfics, sense variar-los sinó que es tracta de definir-los millor utilitzant les noves tecnologies.
Del 2017 fins el 2021 es quan s’ha d’acabar de definir el mapa municipal.
Justament el Ple de dilluns vinent, portem a aprovació les actes de delimitació amb els municipis del Montmell, Llorenç i Rodonyà. Encara ens en falten fer en més municipis, que suposo que ens citaran dins l’any vinent.
Josep_Rafecas
Al migdia torno cap a la Bisbal, però abans passo pel tanatori per expressar el meu condol a la família d’en Josep Rafecas. En Josep Rafecas el conec de fa molts anys de teatre i de política, una gran persona! Tot i patir una malaltia, sempre et ve de nou que ja no hi sigui. Descansa en pau, Josep.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

 

Share

Deixa un comentari