5 i 6 de maig: cap de setmana de la XXI Trobada Nacional dels 3 Tombs a la Bisbal

5 i 6 de maig: cap de setmana de la XXI Trobada Nacional dels 3 Tombs!

Dissabte tot el dia preparant les bosses per les colles participants i pels voluntaris. Són 48 bosses personalitzades, ja que a cada bossa hi posem el nom de la colla participant i a dins les plaques pels carros, brides per posar les plaques, un diploma d’agraïment per la participació, mocadors per cada membre de la colla, un sobre amb els tiquets d’esmorzar de cada colla, un altre sobre amb els de dinar per les colles que s’hi queden i el record.
El record per aquesta trobada és una ampolla de cava de Cellers Domenys que posem en una capsa de cartró amb el logo de la Trobada.
Després cal preparar les bosses pels voluntaris amb samarretes, mocadors, el diploma d’agraïment, placa de record i els papers amb dades de la trobada.

esmorzar2Diumenge és el gran dia! Després de més de mig anys de preparació avui celebrem la Trobada. A 1 quart de 8 del matí ja som a l’Era de batre ongitanes els voluntaris comencen a preparar les taules i cadires per esmorzar, la Cristina i el Pere van preparant per tenir-ho tot a punt per coure’l i la brigada i el servei d’informació i inspecció ja estan treballant. L’esmorzar és a càrrec de la Paella de l’Isma, amb el Pere i la Cristina i el vi de Cellers Domenys.
La Judith, la Leo, el Feliu i jo comencem a treure les bosses pels voluntaris i a repartir-les i a treure també les bosses per les colles. El Ball de Gitanes de la Bisbal també munten la paradeta per vendre els tortells de Sant Antoni, fets pels dos forns de la Bisbal: Aresmar i el Forn de les Escales. Boníssims!!
El cel està ben clar i a quarts de 9 comença a fer calor!
Comencen a arribar colles i a fer cua per esmorzar després de recollir les bosses i tiquets. L’era comença a fer goig de tota la gent esmorzant, quasi 600 persones. Mentre esmorzem gaudim de l’actuació que ens ofereix el Grup de Grallers de la Societat.

donesentradesesmorzargralles

3tombsDe cop el cel es tapa i comencen a caure gotes!!! Almenys la major part de la gent ja ha esmorzat i ara falta saber com continua el matí. La3tombs1 pluja no afluixa però tampoc és molt forta, i amb la Federació decidim que es farà dues vegades el primer tomb i no es pujarà cap a la Riba per seguretat, perquè no rellisquin els cavalls.
A l’avinguda Baix Penedès comencen a col·locar-se els diferents carros, uns 90 carros que representen a 47 colles: Albinyana, Miravet, Alcover, Molins de Rei, Anglesola, Mora la Nova, Ampolla, Polinyà, Barcelona, Reus, Barcelona Sant Andreu, Ripollet, Batea, Roda de Barà, Cabrera de Mar, Rubí, Calafell, Sabadell, Caldes de Montbui, Sant Cugat, Castellbisbal, Sant Joan Despí, Cerdanyola, Sant Joan de Vilatorrada, Cervelló, Sant Llorenç d’Hortons, Constantí, Sant Quirze del Vallès, Esplugues, Santa Eugènia de Berga, Gandesa, Santa Eulàlia de Ronçana, Igualada, Santa Perpètua de Moguda, La Roca del Vallès, Santpedor, La Selva del Camp, Tarragona, Llorenç del Penedès, Terrassa, Marçà, Vallmoll, Valls, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Vilaverd i la Bisbal. El carro de la Bisbal és el del Joan i Miquel Benach i porten el Sant Antoni. Davant de la cercavila obren pas dues colles d’abanderats: 3 que porten la bandera dels 3 Tombs de la Bisbal, amb la Lourdes del Peral com una de les abanderades, i després tres abanderats que porten la bandera de la Federació Nacional dels Tres Tombs. A la cercavila també hi participen la policia muntada de Reus i de Cubelles.

banderesLa pluja no afluixa però es poden fer els dos tombs sense problemes i, durant el segon tomb, el mossèn beneeix els carros i cavalls. La Banda Santa Anna del Vendrell és qui havia d’obrir els 3 Tombs, però la pluja fa que actuïn des de l’Ajuntament fins a la Sínia quan para de ploure.banda
Quan acaben el segon tomb, els carros van fins a la Sínia (la plaça 11 de setembre), on tenim posada una estructura de fusta perquè cada colla hi deixi la seva bandera però abans hi col·loquem la cinta commemorativa d’aquesta trobada, una cinta molt maca brodada per la Lorena de Tris-Tras.
Qui col·loquen les cintes són els dos convidats d’avui: Jordi Agràs, Director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona i Quim Nin, secretari de presidència de la Generalitat.
En el moment en què totes les banderes són a punt, ens fem una fot i després una foto amb els voluntaris i voluntàries.

dinarAcabem abans del que estava previst i anem a fer un vermut fins l’hora de dinar. Dinem al gimnàs de l’escola Ull de Vent, amb un dinar exquisit preparat i servit pel Restaurant Ull de Llebre. Un dinar boníssim!
Quan ja hem acabat els postres i es reparteixen els cafès, pugem a l’escenari la Tània, la Judith, dos membres més de la Federació i jo.
La Tània és la presidenta de la Federació dels 3 Tombs i aquesta és l’última Trobada en la que participa com a presidenta. Comenta que aquesta és una de les trobades més ben organitzades que hi ha hagut i això ens omple de goig!
Després em toca el torn de parlar, començant per agrair a la Federació i a la Judith tota la feina feta perquè aquesta trobada fos una realitat, agraint a tots els voluntaris la gran feina d’avui i, si ha estat una gran trobada, és gràcies a tots ells. Acabo dient que aquesta Trobada és el millor homenatge que podem fer a totes les persones que fa 25 anys van iniciar la Festa dels 3 Tombs a la Bisbal.

Ha fet sol, ha plogut i ha fet que la cercavila no fos tan lluïda, però estic molt contenta de com ha anat i molt orgullosa de tota la gent de la Bisbal!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari