21, 22 i 23 d’abril: Diada de Sant Jordi!

Cap de setmana i dia de Sant Jordi intens de cultura i país, amb un record molt especial pels presos polítics. Durant aquest cap de setmana hi ha hagut exposicions, concursos literaris, roses, llibres, cinema, caixa de solidaritat, …
ExpoDones1ExpoDones2
Dissabte 21 d’abril a dos quarts de sis de la tarda inaugurem l’exposició de roses de l’Associació de Dones de la Roca Foradada. Una exposició amb tot tipus de roses: naturals, de roba, pintades, de ceràmica, … una exposició que està oberta tot el cap de setmana.
Felicitats a la junta per  aquesta magnífica exposició.

ExpoCMC1Abans de les sis de la tarda pugem cap al CMC per la inauguració d’una altra exposició de punt de creu, lanceta i  gablon  a càrrec de la Maria Miró, la Pepi Moreno i la  Camelia Ion. Però abans ens aturem a la parada que han organitzat el grup de “Tresines bisbalenques” per recaptar la voluntat per la caixa de solidaritat. S’hi poden adquirir roses grogues que són agulles de pit, polseres, fulards, … tot això és el treball de molts dies. Moltes gràcies Maria, Esthers, Rosa Ma, Maite, Sílvies, Àngels i Roser!!
Pugem cap a la sala gran del CMC per admirar les obres d’art de les tres artistes. Són autèntiques obres d’art! Són hores i hores dedicades a cada peça i avui les comparteixen amb tots nosaltres. Moltes gràcies Maria, Pepi i Camelia, sou unes artistes!

ExposExpoCMCTresines

Al cap d’una estona marxo cap a Rodonyà, que avui celebren la Vesprada de lletres, música i vi, dins els actes del centenari de Cellers Domenys. L’acte és al castell de Rodonyà amb laCoop1 presència del President de Cellers Domenys Lluís Urgell, el Director dels Serveis Territorials de Cultura Jordi Agràs i l’alcalde de Rodonyà Enric Ferré.
Com que a les 8 del vespre presentem el llibre de Sant Jordi, només m’hi puc estar uns tres quarts d’hora.

Llibre1A les 8 del vespre ja sóc a l’auditori del CMC, per presentar el Jordi Ferran Ventosa que és qui ens presenta el llibre d’enguany: “Gent de la restauració. El Jordi porta un any preparant aquest llibre per explicar-nos com es vivia i què es vivia a la Bisbal de finals del segle XIX i començaments del segle XX.
Justament a la presentació hi tenim el 80% dels escriptors que han preparat llibres per Sant Jordi: l’Heribert Ventosa, en Lluís Gil, el Salvador Ferré, l’Àngel Rovira i en Salvador Arroyo. Doncs avui presentem una nova generació d’escriptors amb en Jordi. Tot un orgull poder-lo presentar i poder gaudir del seu llibre!! També ens acompanya la directora de l’arxiu comarcal, la Nati Castejón, que no s’ha volgut perdre aquesta presentació.

Llibre2Llibre3

Concurs1Diumenge 22 d’abril al migdia anem a la Plaça Pau Casals (o la pista o l’hort d’en Jaumet) pel lliurament dels premis literaris infantils.Concurs
Enguany celebrem 10 anys del concurs literari infantil, però el tercer que s’organitza des de la regidoria de cultura ja que els altres anys l’organitzava i presentava l’associació AdB (Associació Dignitat de la Bisbal) sense suport de l’Ajuntament però amb el suport del Consell Comarcal i la Diputació.
Doncs bé, amb un migdia assolellat donem els premis a dos alumnes per classe de l’escola Ull de Vent, amb la temàtica que han Espectacletriat els professors. És molt bonic veure com des de 3 fins a 12 anys pugen els nens i nenes a l’escenari contents per haver dibuixat o escrit un conte o relat a l’escola.
Acabat el lliurament comença l’actuació de la llegenda diferent de Sant Jordi, molt divertit i amb un drac xulíssim!

 

Rosa2A la tarda no tenim actes a la Bisbal i aprofitem per anar a comprar els llibres de Sant Jordi al Vendrell i els cavallers de casa em regalen la primera rosa de Sant Jordi!!
Anem a la llibreria Mitjans, com ja és tradició cada Diada, i cadascú triem els llibres que volem, amb un màxim de tres. Els que trio jo són “Las hijas del capitán” de María Dueñas, “La dona que no sabia plorar” de Gaspar Hernández i “La força d’un destí” de Martí Gironell. Amb moltes ganes de llegir-los!! I dels llibres al cinema, per anar a veure “La casa torcida“, adaptació del llibre de suspens d’Agatha Christie. Me’l vaig llegir fa molts anys però no recordava la història. Ens ha agradat molt a tots i amb un final, com sempre, inesperat. Només una pista: l’assassí no és el jardiner ni el criat!

Gats1I arriba el dilluns 23 d’abril Diada de Sant Jordi!Platja
Com que és festa local al matí els nens i jo el tenim de festa. Sortim de casa per anar a la parada que han organitzat unes quantes voluntàries alimentadores de gats. Quan hi arribem hi ha la Rosa amb una taula ben plena de roses fetes de moltes maneres, arracades, ametlles torrades, ametlles garapinyades, … Moltes gràcies per la feina que feu i per la parada d’avui per recaptar fons per pagar menjar pels gats.

Després aprofitem per anar a la platja, a Sant Salvador, on estem pràcticament sols i s’hi està molt i molt bé. Amb molta pau i tranquil·litat, però trencada de seguida per un problema d’abastament d’aigua en un carrer del Priorat. I comencen les trucades i missatges amb veïns i amb l’empresa que ens fa el servei. I no faré més comentaris sobre això…

ConcursLiterari1A la tarda presentem el 10è concurs literari d’adults, a l’auditori del CMC. Com he dit abans, és un concurs que va començar AdB i que ens el va cedir el 2015. El jurat del concurs està format per l’Àngela Bages, el Ricard Toro, la Jordina Miró, l’Agnès Solé i la Montse Espar, tot supervisat pel Jordi Ferran. Un agraïment al jurat que ha valorat totes les obres presentades.
Els premiats són:
1r premi: Oriol Solà i Pla
2n premi: Guifré Miguel i Fageda
3r premi: Àngels Gimeno
Accèssit Especial ADB: Marc Casellas Sequera (un jove albinyanenc que ja va guanyar fa dos anys!)
Moltes felicitats a tots!
L’accèssit és el tercer any que es dóna i té una explicació. El 2015 AdB ens va cedir la organització dels premis i, com que encara tenia un romanent de diners, es van oferir a donar un accèssit a una obra amb temàtica bisbalenca. Doncs en les dues anteriors ocasions, han abonat aquest premi però ja no podien oferir-ne més.
I des de la regidoria de cultura s’ha considerat apropiat que a partir d’aquest any aquest accèssit el posi l’Ajuntament pel reconeixement dels fundadors d’aquest concurs. Com que aquest any en fa 10 de l’inici, també hem aprofitat per passar un vídeo amb imatges dels premis dels 7 anys que ho han organitzat. Moltes gràcies a tots i totes per fer-ho possible!ConcursLiterari2

Quan acaba el lliurament, fem un berenar fora l’auditori per tornar a entrar al cap d’una estona i poder gaudir de l‘espectacle ‘Mai no és de nit’ de Jaume Calatayud i Vicente Morera, que combina la poesia recitada i cantada amb la narració. L’actuació versava sobre Manuel de Pedrolo amb motiu de l’Any Pedrolo. Una estona de pau, música, paraules i emoció que són ideals per tancar amb aquests tres dies de Sant Jordi.

Rosa1

Aquest vespre, com no podia ser d’una altra manera al ser Sant Jordi, començaré a llegir el llibre que vam presentar dissabte de “Gent de la Restauració” d’en Jordi Ferran Ventosa.
Ahir justament em vaig acabar el llibre del bisbalenc Julio L. Calderón “Navegando entre Universos de colores“, un llibre que m’ha sorprès i que us recomano.

No puc acabar el bloc d’aquests dies sense un especial reconeixement a la Judih, regidora de cultura, per la feina, organització i bon encert en els actes d’aquests dies. Em sento molt afortunada de poder comptar amb tu com a regidora de cultura! I gràcies també a la Leo i el Feliu per ser-hi sempre.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari