Dilluns 29 de maig: Ple per aprovar conveni amb EDE i felicitació a Mas Llagostera

Avui comencem setmana amb un Ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: Conveni de realització d’infraestructures d’energia elèctrica amb Endesa Distribució Elèctrica (EDE).

PolígonÉs un conveni per dur a terme la tramitació legal pel desenvolupament de les actuacions urbanístiques previstes en l’ordenament urbanístic de varis municipis, inclòs la Bisbal, per la realització d’infraestructures d’energia elèctrica, que permetin disposar als promotors de varis polígons industrials de l’increment de potència elèctrica sol·licitat en el seu moment.
Hem comptat amb la col·laboració dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Tarragona, amb la Sra. Carme Mansilla com a directora i els tècnics dels Serveis Territorials, que ens han assessorat sobre el contingut del conveni i el seu procediment.

Aquesta infraestructura de quàdruple circuit i d’ampliació de transformació de SE Castellet s’inicia a l’estació SE Castellet i la xarxa arriba al terme de Banyeres, passant després per Santa Oliva i acabant a La Bisbal del Penedès, amb un cost total superior als 4 milions d’euros.
Suposa ampliar la SE Castellet, quatre línies subterrànies, les connexions necessàries a la xarxa existent dels diferents polígons, realitzar la construcció d’una nova línia aèria de mitja tensió de quatre circuits des de torres metàl·liques i l’ampliació del transformador de Castellet.
Actualment ja estan signades les actes prèvies i les actes definitives d’expropiació. Falta signar el conveni i ja començaran les obres.
Cada polígon assumeix el cost de manera proporcional a la seva participació en el total de potència elèctrica sol·licitada i es farà en diferents pagaments.

El polígon industrial Les Planes es va executar entre el 2002 i el 2005 a iniciativa de l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès. El 2004 ja es va signar un primer conveni amb la companyia elèctrica per incrementar la potència elèctrica per arribar a la potència necessària per les indústries, la potència que fixava el projecte d’urbanització del polígon, que són 17.843,60kw d’increment de potència.
El polígon ja es va recepcionar estant les obres executades, però quedant pendent aquesta connexió d’alimentació externa.
Els propietaris de les parcel·les ja van fer un primer pagament d’aquest projecte d’infraestructura d’energia sense que s’iniciés el projecte.
Tots aquests anys ha estat aturat en quant a l’execució de les obres contemplades en el conveni signat el 2004, però entre el 2005 i el 2012 es van afegir més polígons a aquesta petició d’increment de potència elèctrica, que ha fet anar variant el projecte inicial, fins que a finals del 2015 es va tornar a engegar. S’han fet vàries reunions entre representants d’EDE, l’Ajuntament i els promotors dels altres polígons (els altres són promotors privats, nosaltres som l’únic Ajuntament).
L’Ajuntament vam ser els promotors del polígon però els propietaris de cada parcel·la són els que han de fer front als costos d’aquesta infraestructura. Estem redactant, a través dels serveis jurídics urbanístics contractats, una operació jurídica complementària per repercutir els costos als propietaris adjudicataris de finques.
Els propietaris estan assabentats d’aquesta operació jurídica, que aprovarem durant el mes de juny.

El polígon industrial Les Planes Baixes també és dins el terme municipal de La Bisbal del Penedès, però el promotor és privat. Aquest polígon es va recepcionar el juny passat, quedant pendent de la recepció definitiva aquesta infraestructura energètica.
Després de quasi dos anys de reunions i més reunions, és molt gratificant poder aprovar avui el conveni i signar-lo ben aviat, juntament amb els altres participants. Per ser competitius i atraure més empreses, és imprescindible oferir la potència necessària per les activitats que realitzen les empreses.

El punt s’ha aprovat per unanimitat però abans d’acabar amb aquesta notícia, explico un comentari que ha fet el regidor Rivas d’ERC que demostra una vegada més que ara governa un “govern normal”.
Dins el torn de paraula del Sr. Rivas, ha agraït a l’actual equip de govern que cada vegada que hi ha un Ple tenen tota la documentació necessària i ha mostrat molta sorpresa de què actuem així.
Se sorprèn perquè quan ERC governava a la Bisbal no actuava de la mateixa manera, ja que havíem d’anar a l’Ajuntament a demanar les còpies o entrar per escrit la sol·licitud de còpia de les propostes del Ple i demanar també per escrit poder accedir-ne a la documentació, sense còpia. No sé si és conscient que la normalitat és entregar la documentació als regidors de la oposició en comptes de posar-hi traves.

MasLlagosteraUna altra bona notícia és l’èxit de Mas Llagostera com a referent del turisme sostenible, a l’aconseguir la certificació Ecolabel. MasLlagostera2
Els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han lliurat aquests certificats commemoratius a les empreses i organitzacions del sector turístic que disposen del  Distintiu de garantia de Qualitat Ambiental, de l’Etiqueta ecològica de la Unió Europea (Ecolabel) o del certificat del sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals EMAS. Aquest acte s’emmarca en la celebració de l’Any del Turisme Sostenible i de la Green Week europea, centrada aquest any en l’ocupació verda.MasLlagostera1
La Cristina Bundó és qui ha recollit aquesta certificació per Mas Llagostera, mostra de l’esforç en aconseguir millorar cada vegada i ser una casa de turisme rural referent. Moltes felicitats família!
Un orgull poder-vos felicitar com alcaldessa i com a bisbalenca.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari