Dimarts 24 de gener: reunió a Administració local de la Generalitat i un dia trist per la pèrdua del Jaume J

Aquest matí he anat a reunió a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya amb la comissió d’atermanament de l’Ajuntament de Sant Jaume i la de l’Ajuntament de la Bisbal.
Per part de la Direcció General,la subdirectora general d’assistència jurídica i règim local, la Sra. Àngels Canals, i un tècnic de la direcció general. Per part de l’Ajuntament de la Bisbal érem la Maguy, el secretari i jo.
El motiu és fixar la nova delimitació del terme al pas pel Papagai, que no és una delimitació nova sinó tornar a la que teníem. Per qui ho desconeixi, el Papagai és una urbanització compartida entre Sant Jaume i la Bisbal.
Casualitat que l’Àngels Canals va ser la moderadora del grup en què vaig participar divendres passat a Poblet, en les jornades de GovernsLocals.cat.

Papagai1L’any 1921 es va fer una delimitació de termes a les terres on quaranta anys després s’hi començaria a construir la urbanització del Papagai. Aquesta delimitació fixava el límit entre els municipis de Sant Jaume i la Bisbal.
L’any 1974, quan la urbanització del Papagai ja era un fet, els Ajuntaments de Sant Jaume i la Bisbal van acordar modificar l’alteració de terme. El motiu era molt senzill: la urbanització es va fer en uns terrenys on una part més gran era de sant Jaume i una part més petita de la Bisbal i que, una vegada construït, va resultar que la delimitació entre els dos municipis partia finques i habitatges. Per tant, hi havia parcel·les que tenien una part a Sant Jaume i una part a la Bisbal.
Per evitar aquestes divisions, els equips de govern dels ajuntaments del 1974 van acordar modificar la delimitació fent-la coincidir per carrers.

I aquesta delimitació de termes municipals és la que va ser vigent fins el 2012, en què l’equip de govern d’ERC de la Bisbal va modificar les normes subsidiàries i, entre d’altres coses, va modificar aquesta delimitació tornant a la original del 1921 quan el Papagai no existia.
Es va notificar a l’Ajuntament de Sant Jaume i, l’equip de govern d’aquell moment, no va presentar al·legacions.
L’equip de govern de la Bisbal va portar això al cadastre i ho van canviar, de manera que els veïns afectats es van trobar, d’un dia per altre i sense avisar, que un dia tenien la casa a Sant Jaume i l’endemà a la Bisbal, o que tenien una part a cada municipi.
Tot això amb les dificultats que comporta de calcular cada part de contribució, a quin ajuntament pagar brosses, …

En aquesta legislatura vam parlar amb l’equip de govern de Sant Jaume i de seguida ens vam posar d’acord en tornar a la delimitació per carrers, com l’acord del 1974.
El 2016 vam crear la comissió i avui hem anat a la Direcció general d’administració local per explicar-ho i que ens assessoressin sobre el procediment a seguir. Molt satisfeta del tracte i les explicacions tant de la subdirectora com del tècnic.
Ens han confirmat que entre el 2009 i el 2012 l’equip de govern d’ERC no va anar en cap moment a Administració Local a assessorar-se ni res, sinó que van tirar pel dret l’aprovació i la presentació al cadastre. Com ens tenien acostumat: tirar pel dret i que no passi res!

Ara  seguirem tots els passos per fer les coses ben fetes i amb bona entesa entre els dos ajuntaments.

Abans de marxar cap a Barcelona, m’he assabentat de la mort del Jaume Junqué, que feia uns anys que patia un càncer. Ha estat un exemple de lluita, de serenor i d’empenta d’afrontar aquesta greu malaltia i que avui es reflectia en la cara i els ànims de la família.
En tinc molt bon record del Jaume que, a part de ser un veí de la Bisbal, vam coincidir una temporada a la Caixa.
Fa anys, quan les caixes encara obrien els dissabtes al matí, treballava a la Caixa de Calafell platja, prop de l’oficina on treballava el Jaume i, com que encara no tenia carnet, anava amb ell al cotxe. Després un estiu, quan estudiava a la universitat, vaig treballar a la Caixa a la mateixa oficina que ell. En tinc molt bon record!  Descansi en pau

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari