Dilluns 15 d’agost: Diada castellera història per la Mare de Déu d’Agost

Dilluns 15 d’agost és el dia gran de la Festa Major, amb la Diada Castellera de la Bisbal.

Matinades1El dia el comencem aviat, a les 8 del matí amb les matinades a càrrec dels grallers i tabalers deMatinades2 la Societat. No va caldre despertador perquè la xaranga, que tocava molt bé, ens va despertar abans de les 7 del matí, seguida de tot el jovent que encara no havia anat a dormir!
Les matinades recorren bona part dels carrers del poble i acaben davant la Societat.

Missa2Després d’esmorzar, assisteixo a la missa en honor de la nostra patrona, Santa Maria. Una missa presidida per Mn Joan Ma i per Mn Vladimir que és qui estarà a la Bisbal a partir del setembre.
Una missa solemne amb els cants de la Coral i ofertori amb el Ball de gegants de la Societat interpretat pel grup de grallers i tabalers de la Societat.Missa1
Amb Mn Vladimir hi he parlat un parell de vegades, és un mossèn polac que ja fa uns anys que és a Catalunya i, per les converses mantingudes, és molt estricte, simpàtic i cordial, però en el sermó de la missa em va xocar molt la seva definició de “bona mare i bona dona”, totalment arcaic i gens ajustat a la realitat! Opinions que no comparteixo i que fins i tot m’escandalitzen quan algú les diu perquè hi creu.
Espero que sigui un gran mossèn pel nostre poble!

CercavilaDilluns1Al sortir de l’església, els gegants de la Societat ja ens esperaven per la cercavila fins començar laCercavilaDilluns2 Diada castellera. Pels carrers ja es veien els colors vermells, verd i carbassa.

CercavilaDilluns3

ANCA la plaça de l’església el grup de l’ANC de la Bisbal ens ofereix la informació i denúncia de la sanitat catalana, de tots els atacs rebuts per part del govern espanyol.

PilarsCortesia1

Arriba l’hora dels pilars de cortesia davant l’Ajuntament, primer els Bous i després les tres colles que participen a la Diada: Castellers de Vilafranca, Colla Vella i Colla Joves de Valls.

PilarsCortesia2PilarsCortesia3

Al balcó de l’Ajuntament ens acompanyen la presidenta del Consell Comarcal Eva Ma Serramià, el Director d’Esports de la Generalitat a Tarragona en Joan Plana i el director del 3 de Vuit en Ricard Rafecas.
Plaça1Després anem cap a plaça on ja estan a punt de fer el castell els Bous. Mentre es preparen aprofitem perPlaça2 pujar a la finestra de la Societat que la junta ens deixa per autoritats, on gaudim de la diada acompanyats de socis de la Societat, periodistes i, als que ens han acompanyat al balcó de l’Ajuntament, s’hi han afegit l’alcalde de Bonastre en David Godall, el regidor de Cunit en Jaume Casañas, l’alcalde d’Albinyana en Quim Nin i l’alcalde de Valls l’Albert Batet.
Veiem el primer castell de 7 de la colla bisbalenca! El 3 de 7 descarregat, que és el fruit de moltes hores d’assajos!BousDilluns

VerdsUn molt bon inici de Diada que es convertirà en la millor diada de la història no només de laVella Bisbal sinó també de la comarca. Moments de màxima eufòria i emoció, veient les tres colles donant-ho tot per aconseguir el que va ser una realitat:
Joves Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9f i 5d8
jovesVallsVella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9f ag (inèdit a la Bisbal) i 5d9f carregat (inèdit a la Bisbal)
Castellers de Vilafranca: 3d9f ag.(inèdit a la Bisbal), 3d8 per sota i 4d9f. El 3 de 8 per sota és el primer que fan a la seva història! A la Bisbal l’havia carregat la Vella de Valls sense poder-lo descarregar.

Quatre castells inèdits en una mateixa diada si comptem el 3d8 per sota descarregat dels Verds (la Vella el va carregar). A la façana de la Societat hi ha plaques dels castells inèdits a plaça i aquest any n’haurem de posar més!
A part de les plaques també merescut reconeixement als Bous, la nostra colla, per ser colla de 7!

I acabem amb el pilar de 5 de la Joves, dos pilars de 5 de la Vella, pilar de 7 amb folre dels Verds i el pilar de 5 per sota dels Bous.
FiCastellsDesprés dels pilars brindrem per celebrar la gran Diada amb les autoritats, els caps de colla i presidents de les 4 colles castelleres, el delegat del govern i casteller Òscar Peris i el president de la Societat Josepp Pallarés.
Castells espectaculars que ens torna a situar com a plaça important dins el món casteller!

La Bisbal sempre ha estat molt vinculada al món casteller i tenim castellers als Castellers de Vilafranca, a la Vella i la Joves.

A quarts de 4 de la tarda cap a casa a dinar de Festa Major amb tota la família on, com és normal, ja han començat. Dinant tan tard no tinc temps per fer migdiada i me’n vaig cap al CMC on la Ruth ens ofereix maquillar-nos, de manera gratuïta, aquests dies de Festa Major.Ruth La Ruth és una gran professional de MaryKay i una gran persona, que ens ha ofert per segon any aquesta iniciativa.
Amb poca estona ja estic arreglada per tota la tarda i vespre!

Futbol1Surto i vaig cap al Poliesportiu municipal on a les 6 de la tarda comença el futbol. Partit de Festa Major de Joventut Bisbalenca amb el CF Vilanova. A la mitja part els Bous, eufòrics per la gran actuació, ens ofereixen un pilar.Futbol3
Gran partit amb la victòria del Vilanova, que és un equip amb categoria superior al de Joventut Bisbalenca i remarco que els nostres jugadors ho van donar tot però Futbol2que estem de festa i, per tant, la son i cansament no ajuden!
La leo regidora d’esports, l’Israel el president de Joventut Bisbalenca i jo entreguem les copes, gentilesa del Ferreret, als equips.

Acaba el partit i baixo a l’envelat on ja havien acabat les sardanes i estava a punt de començar el ball de tarda amb l’Orquestra Costa Brava.
Al vespre sopem a casa amb uns amics i tornem a baixar a l’envelat pel ball de nit! El cansament ja apreta i a quarts de 3 de la matinada ens anem a dormir, satisfeta d’aquest 15 d’agost!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari