Dilluns 11 d’abril: visita a l’Oficina Antifrau de Catalunya

Avui dilluns teníem hora a l’Oficina Antifrau. L’Oficina Antifrau és una institució independent, que treballa per enfortir la integritat en el sector públic català, mitjançant la prevenció i la investigació de la corrupció.

AntifrauLa majoria hem sentit parlar d’aquesta institució però, abans d’explicar-vos el motiu de perquè hi hem anat, us convido a conèixer com i perquè funciona l’Oficina Antifrau:

– L’Oficina Antifrau és una institució independent que ret comptes al Parlament de Catalunya.

– L’Oficina analitza prèviament la versemblança dels fets denunciats i verifica si és competent per investigar-los.
Si la persona denunciant actua amb consciència de la manca de veracitat de les dades aportades o amb la sola finalitat de denigrar la persona o la institució, l’Oficina Antifrau li pot exigir les responsabilitats que corresponguin.

– L’Oficina no pot imposar sancions. Si de les seves investigacions en resulten indicis de delicte ha de traslladar els fets a la fiscalia o l’autoritat judicial i, si es tracta d’una infracció administrativa, proposar l’aplicació d’una sanció disciplinària. També pot fer recomanacions de millora.

– Les autoritats tenen el deure de comunicar immediatament a l’Oficina “els fets que detectin i puguin ésser considerats constitutius de corrupció o de conductes fraudulentes o il·legals contraris als interessos generals”.
Qualsevol altra persona pot posar en coneixement de l’Oficina fets presumptament constitutius de corrupció, pràctiques fraudulentes o conductes il·legals que afectin els interessos generals o la gestió dels fons públics.

Vist això, la nostra visita tenia dos objectius: preguntar per la denúncia feta el 2014 pel grup de CiU de la Bisbal i comentar possibles denúncies.
El 2014 els regidors de CiU vam denunciar, davant l’Oficina Antifrau, l’equip de govern per haver adjudicat les obres de construcció del Punt Verd a una empresa sense la corresponent licitació.
La persona que ens ha atès ha comentat que hi ha temes que es resolen en 3 mesos i d’altres en més temps, depenent de la tipologia. Sembla que en 3 o 4 mesos més ja ens enviaran les conclusions i llavors actuarem en funció del que ens dictin.
En aquest temps de govern hem pogut reafirmar que algunes aprovacions i actuacions de l’anterior equip de govern, no són clares en relació al procediment a seguir i posterior seguiment. Li hem plantejat per poder presentar denúncia .
No us avanço res més, quan sigui el moment oportú ho donarem a conèixer. Els bisbalencs i bisbalenques ens mereixem que les coses es facin i s’hagin fet bé i, en cas contrari, que cadascú assumeixi les seves responsabilitats.

Després d’aquesta visita, cap a l’ajuntament a seguir treballant!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari