Dijous 4 de febrer: les erugues, una lluita constant

erugaCada any arriben les erugues amb la primavera. Aquest 2016 tenim un hivern primaveral i ja tenim erugues, i això vol dir problemes!
És veritat que d’erugues n’hi ha hagut sempre, però quan es viu en urbanitzacions o en nuclis al costat del bosc s’agreuja sobretot en les al·lèrgies i amb el perill que suposen pels gossos.

A la Bisbal a més, hi sumem que durant aquests últims 8 anys no s’ha fet cap tractament. Fa més de 10 anys que es fumigava amb avionetes però tenia el greu problema que acabava afectant a la vegetació i a altres animals. Aquest sistema es va prohibir i ara n’hi ha d’altres.
La tardor passada vam iniciar un tractament a zones boscoses municipals o properes als nuclis.
Va costar molt trobar empreses que es dediquessin a eradicar la processionària sense ser agressiva per la natura!
L’octubre passat la Leo, regidora de medi ambient, i jo vam anar a la Fira Municipalia de Lleida per buscar, entre d’altres, empreses que tractessin la processionària. I en vam trobar una!
Allà només va ser fer el contacte i, unes setmanes més tard, la regidora de medi ambient va quedar amb l’empresa.
És un procés llarg que, en uns dos  anys, és totalment efectiva. És un mètode gens agressiu amb el medi i consta de vàries fases que s’han d’anar repetint.

El passat mes d’octubre es va començar el tractament. Consistia en inserir als pins (uns pins seleccionats de cada hectàrea) un producte que no provoca cap mal a l’arbre, i que va fins a les fulles. Les erugues que durant la tardor és quan s’alimenten més, mengen les fulles amb aquesta substància i es moren.
A finals d’aquest hivern s’instal·laran unes trampes als arbres. Són unes anelles als arbres que fan un camí circular que va a parar a una bossa amb terra dins. Aquesta és l’època que s’enterren i quan baixin trobaran aquesta anella i faran cap a la terra de les bosses i s’enterraran. Després cal treure les bosses i destruir-les.
Aquest estiu s’utilitzaran feromones sexuals. Són trampes de feromones sexuals per a la captura massiva de papallones mascle, durant el seu període de vol i així s’evita que es reprodueixin.

L’Ajuntament hem començat aquest tractament, però els particulars també poden fer-ho a les parcel·les particulars. Aquests dies estem rebent moltes queixes i avisos de veïns d’urbanitzacions amb aquest tema de les erugues. Nosaltres actuem amb aquest tractament però no podem entrar a les finques particulars i implantar-ho.
Cal tenir en compte que després de 8 anys de no fer cap tractament, no es pot esperar un resultat immediat. L’important és haver començat!

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Municipalia

Share

One Comment

  1. Julio 5 de febrer de 2016 6:12 pm Respon

    Enhorabuena!!!

Deixa un comentari