Dimarts 27 d’octubre: reflexions

DespatxAvui m’ha fet il·lusió contestar unes preguntes a la Roser Ferran, per un treball de periodisme.
Algunes de les preguntes anaven sobre la corrupció política: si ara n’hi ha més que abans, la mala imatge dels polítics, …
Són preguntes que sentim molt pels mitjans de comunicació i moltes vegades no en fem ni cas, però val la pena reflexionar-hi.

Hi ha més corrupció ara que abans?

Diria que sempre n’hi ha hagut i no només a la política.
Del 2003 al 2007 vaig estar a l’equip de govern i, quan la secretària o algun funcionari o institució deien que s’havia de fer tal cosa o tal altre d’una determinada manera perquè la llei ho dictaminava, no em plantejava desobeir la llei ni em plantejava què passava si la desobeïa. Entenent que s’ha de complir la llei sempre i més quan ets un càrrec públic.
Però en els 8 anys següents vaig constatar que si un alcalde o secretari no compleix la llei, en principi no passa res. No hi ha cap institució ni ningú que ho persegueixi.
He arribat a la conclusió que les lleis que regeixen el món municipal pressuposen que els governants compleixen la llei i, per tant, no preveuen què passa quan no es compleix. Amb això no vull dir que no cregui en la justícia perquè segur que tot acaba sortint.
En totes aquestes actuacions gran part de la culpa és del partits polítics. Si fessin una selecció de candidats abans d’agafar “qualsevol” persona per fer llista, segur que evitaríem algun desgavell.
Sé que és complicat però crec que hi ha uns mínims que hi haurien de ser, i parlo del nivell municipal que és el que conec. El que per mi és inadmissible és que un alcalde o regidor no conegui el municipi, no parli el català, … Fins i tot es podrien fer test psicològics perquè estic convençuda que més d’un no els passaria.

Tenen mala imatge els polítics?
Moltes vegades als mitjans de comunicació surten polítics corruptes o amb actuacions sospitoses perquè els bons polítics no són notícia.
No oblidem tampoc que polítics corruptes o que és conegut per molta gent que s’han aprofitat del càrrec, han revalidat l’alcaldia i això vol dir que la gent els ha votat tot i sabent com és i com actua.

Per mi no tenen mala imatge els polítics, tenen mala imatge determinats polítics i admiro altres polítics. La imatge és que donem les 24h del dia pel càrrec que tenim, no només en els Plens o les festes.

Per tant, evitar la corrupció és cosa de tots! De qui mana, de qui controla i de qui vota.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari