Divendres 18 de setembre: primer Ple ordinari d’aquest mandat

Comencem el Ple ordinari a les 7 de la tarda, amb tots els regidors assistents i la sala de Plens plena.

balcoComencem aprovant les actes dels Plens anteriors per unanimitat i es dóna compte dels Decrets d’alcaldia.
Els Decrets d’alcaldia són acords presos per l’alcalde/ssa segons les delegacions que tingui. En aquest Ple van ser 64 decrets d’alcaldia: 33 decrets de l’anterior equip de govern (del 6 de març fins el 9 de juny) i 31 decrets des del 13 de juny fins ara.

Els dos punts següents són econòmics: regularitzar la partida 413 del pressupost 2015 i factures reclamades que no constaven a la comptabilitat. Aquesta partida era, perquè ens entenguem, una partida del pressupost de “varis” amb factures dels anys 2014 i anteriors que s’havien pagat però que no hi havia prou diners a la partida corresponent o no hi havia partida creada, i per això es posaven en aquest compte 413.
Per aquest motiu, s’aproven dues modificacions de crèdit 4/2015 I 5/2015 on es buida aquest compte de “varis” i es regularitza.
El pas següent és aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdits, que vol dir aprovar totes aquestes factures que pugen 270.583,04€, pagar les que estaven pendents i posar-les a la partida que toca.
D’aquesta manera “fem nét”.
A què es deu aquesta situació? a una mala gestió econòmica de l’anterior equip de govern que anava gastant i gastant sense preocupar-se si hi havia suficients diners per fer-ne front.
Amb dos exemples es veu més clar: una família té previst gastar-se 300€ en un any en reparacions de cotxe i no té previst fer vacances. Arriba el mes de novembre i ja ha gastat els 300€ en reparacions de cotxes però ha de canviar les rodes i no té prou diners. Si les vol canviar, haurà de treure diners d’una altra despesa prevista per poder canviar les rodes perquè al final d’any li quadrin els comptes.
Què ha fet l’anterior equip de govern? gastar els 300€ en reparacions de cotxe més canviar les rodes i repintar el cotxe, però sense treure els diners d’un altre lloc i, per tant, acabar gastant més a final d’any del que tenia previst. No comptava marxar de vacances però s’animen i marxen de creure, gastant uns diners que no tenien previstos i no hi havia cap partida creada per vacances. A final d’any ho posen com a “varis”.

Aquest any torna a haver-hi servei d’activitats esportives dirigides.
Aquests últims anys s’oferia l’activitat de zumba a través d’una professora contractada per obra i servei, sense concurs públic.
Ara, per regularitzar la situació, s’ha signat un conveni amb el Consell Esportiu on, la mateixa professora, impartirà les classes.
S’aprova variar els imports: es pagaven 8€ al mes per una hora diària i ara es pagaran 10€ al mes per dues hores setmanals.
El motiu és disminuir el dèficit econòmic d’aquesta activitat, mantenint un preu subvencionat.
Les classes es faran, de manera provisional, al CMC ja que el pavelló del poliesportiu municipal no reuneix les condicions necessàries de seguretat ni accessibilitat.

S’amortitza una plaça de vigilant nocturn municipal.
Segons l’informe rebut aquest mes d’agost per la direcció General d’Administració de Seguretat, els contractes d’aquests vigilants són considerats celebrats en frau de llei.
El 31 d’agost es va notificar al treballador la intenció d’amortitzar aquesta plaça i, per tant, extingir el contracte. S’ha parlat amb ell i s’ha arribat a un acord.
El mateix informe de la direcció General d’Administració de Seguretat, ens comunica que el servei de vigilància no està creat i que s’ha de regularitzar la situació.
Ara estem reorganitzant l’Ajuntament per poder oferir millors serveis als ciutadans i amb total garantia pels treballadors.

Aprovem l’adhesió al Consorci Universitari del Baix Penedès
La Bisbal era membre d’aquest Consorci fins que, l’any 2011 (amb l’equip de govern d’ERC) es va donar de baixa.
Inicialment era un consorci per la creació de l’actual universitat al Baix Penedès. Actualment ja està consolidada i el 2014 aquest consorci va aprovar definitivament els seus estatuts, transformant el seu objecte més universitari en el foment de la ocupació.
L’article 3 dels seus estatuts diu: “L’objecte del Consorci és:
El foment, la dinamització i el desenvolupament de l’entorn socioeconòmic del Baix Penedès; la potenciació d’iniciatives generadores de riquesa i el foment de l’ocupació a la comarca, Etc
Creiem que és molt important que puguem formar-ne part.

ERC de la Bisbal sol·licita cobrar mensualment per les tasques del seu grup polític.
La llei permet donar subvencions als grups polítics quan al pressupost hi ha partida i quan existeixen grups polítics.
En l’inici d’aquesta legislatura no s’han creat grups polítics i per tant, no es pot demanar cap subvenció.
Per altra banda, en els pressupostos d’aquest 2015 no es va preveure cap partida per aquesta subvenció.
Hi ha un tercer motiu:
Suposem que en un any hi ha 10 plens.
– Si fóssim el 2012, ERC va aprovar cobrar 10€ per Ple, que suposaria un total de 600€ anual.
– Si fóssim al 2014, després d’una sentència de contenciós, es cobraria 30€ per Ple, per tant, un total de 1.800€ l’any.
– Aquesta nova legislatura:
Cada regidor cobraria un total de 4.800€ l’any. Ara teniu còpies per tots, accés total i el despatx.
Resum:
2012: 600€ any (amb el que va aprovar ERC)
2014: 1.800€ any (el que va dir el jutjat)
2016: 4.800€ any (el que hem aprovat nosaltres)
Si, a més hi afegim el que ERC demana cobrar ara, puja a 6.120€ l’any tot el grup
Creiem que passar de 1.800€ a 4.800€ l’any és suficient per la tasca dels regidors d’ERC de la Bisbal. Aquesta sol·licitud es denega.

Es determinen les festes locals del 2016, que seran el 25 d’abril i el 16 d’agost.

Aprovem els preus de l’escola de música municipal.
L’objectiu és potenciar l’escola de música, que hi hagi més alumnes. Per això hem rebaixat el preu de matrícula (de 40€ a 25€), sense variar els preus mensuals, que són preus per tothom, empadronats i no empadronats.
A part, incrementem la oferta musical: aquesta últims anys només s’oferia piano i ara s’oferirà també guitarra i flauta.
Per facilitar l’accés a la música dels més petits, els alumnes de Sensibilització musical (P3, P4 i P5) ho faran a la mateixa escola Ull de Vent.

Un dels punts més importants del Ple és donar compte de la línia fonamental del pressupost que, per la seva importància, l’explicaré demà com a únic tema del bloc.

És un Ple amb 12 punts que ha durat 1 hora i mitja, deixant parlar tothom sempre que fos dels punts tractats. Sembla que hauria de ser així, però venim de 8 anys on als Plens moltes vegades es parlava de tot menys del que tocava i ara anem ja normalitzant la situació. Per aquest motiu, m’he vist en la necessitat de retirar la paraula als regidors d’ERC en diverses ocasions per treure temes fora de l’ordre del dia i per parlar quan no tenien la paraula.

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

One Comment

  1. josep pros 21 de setembre de 2015 8:46 am Respon

    Gracies Agnes pel teu treball constant i perseversanr per a mantenir-nos informats

    http://Imesqueentrobaras

Deixa un comentari